EL: Staten skal lÄne penge til yderomrÄderne

16x9
Udkants-Danmark skal have en helt sĂŠrlig adgang til statslige kreditter, mener Enhedslisten Foto: Polfoto

Enhedslisten vil have en statslig kreditinstitution, der kan lÄne penge ud til huse og virksomheder i de trÊngte yderomrÄder.

- Hvis vi ikke sikrer lÄnemuligheder og reelt Þkonomisk udvikling i landdistrikterne, knÊkker Danmark over. Det skal vi tage meget seriÞst. Vi foreslÄr, at en statslig kreditinstitution skal trÊde til og yder de fornÞdne lÄn, der skal til for at skaffe liv pÄ landet igen. Vi vil sikre, at staten fÄr mulighed for at yde de lÄn, som markedet ikke kan tilbyde, siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix til TV 2.

Enhedslisten foreslĂ„r som en mulighed, at denne statslige kreditinstitution skal udvikles til en ”samfundsbank”, der kan tage et videre samfundshensyn end de private banker og kreditinstitutioner:

- Det krÊver ejere, staten, der ikke bare ser pÄ overskuddet, men ogsÄ pÄ, hvad der er fornuftigt set fra et samfundssyn. Enhedslisten mener, at den statskontrollerede Vestjysk Bank kan bruges som fundament for at skabe en samfundsbank, siger Stine Brix.

Stine Brix
Stine Brix Foto: TV2

Forslaget er blot et af en rÊkke forslag, som Enhedslisten mener er nÞdvendige for at fastholde livet i yderomrÄderne. Partiet Þnsker ogsÄ, at det offentlige skal spille en stÞrre rolle i bÄde industriproduktion og landbrugsdrift i yderomrÄderne.

- De offentlige institutioner i yderomrÄderne kan ogsÄ spille en langt vigtigere rolle i at sikre Þkonomisk udvikling. Vi Þnsker for eksempel at give dem mulighed for at kunne drive kommunal produktion for at Þge den lokale beskÊftigelse, siger Stine Brix.

Den fĂžrste politiske reaktion pĂ„ ideen kommer fra den modsatte side af det politiske spektrum – fra Dansk Folkepartis finansordfĂžrer RenĂ© Christensen. Han erklĂŠrer sig helt parat til at gĂžre noget for yderomrĂ„derne, men ikke pĂ„ den mĂ„de, som Enhedslisten forestiller sig:

- En statslig kredit- og pengeinstitution er Dansk Folkeparti ikke med pÄ, da jeg vil mene, at det vil stigmatisere store dele af Danmark, siger René Christensen.