Nyheder

Dansk chauffør truet af gymnasieelever på vej til Prag

Allerede inden bussen nåede grænsen, var chaufføren nødt til at holde ind og tilkalde politiet, fordi der blev røget joints i bussen. Og sådan fortsatte løjerne så hele vejen til Prag.

Det er blevet vinterferie. Og traditionen tro går det langt fra stille for sig, når danske unge tager afsted.

En buschauffør fra Herning Turistfart er på vej hjem efter årets første tur med en busfuld danske gymnasieelever på 16 - 20 år. Og den var rent ud sagt rædselsfuld, fortæller han.

- Jeg elsker mit job. Men hold op hvor er man ør i hovedet efter sådan en aften og nat undervejs til Prag. Jeg er dybt flov over min generations børn, siger Leif, der gerne vil nøjes med at blive nævnt med fornavn, da han blev truet af nogle unge under turen.

Han samlede de unge, der fortrinsvis kommer fra Langkær Gymnasium i Tilst, op i Aarhus ved 20-tiden, og allerede på vej ned gennem Jylland kunne han lugte en sødlig røglugt.

Chaufføren havde ellers understreget, at man ikke må ryge i bussen. Ikke engang e-cigaretter. Og da slet ikke joints.

Bussen holdt ind ved en rasteplads, men ingen ville erkende at have røget jointen. Ved Padborg steg politiet ombord. Men gruppen på otte – 10 unge, der var hovedmistænkte, ville stadig ikke erkende. Tværtimod pustede de sig op overfor chaufførerne, da politiet var taget afsted med uforrettet sag.

- Vi snakkede om at sætte dem af eller at vende om og køre tilbage til Aarhus, hvis de ikke ville opføre sig ordentligt. Så truede de med, at vi ville mødes i retten, eller at de ville sladre til pressen, fortæller chaufføren, der dog ikke ville vende om af hensyn til de mange unge i bussen, der trods alt opførte sig pænt.

Ikke så langt nede i Tyskland var den gal igen. Leifs kollega gik en tur igennem bussen og fandt cigaretskodder på gulvet. Han spurgte flokken af ballademagere, ”hvad er det her for noget?” Og det blev ikke taget godt imod. 

- Hver gang vi prøvede at håndhæve nogle regler, som de ikke gad at overholde, så skabte de sig på den måde. De råbte og skældte ud, pustede sig op og skubbede til mig. De skulle nok komme efter både mig, min mor og far og mine børn, fortæller Leif. 

De senere år har danske unge indtaget den tjekkiske hovedstad Prag. Mens nogle af dem ganske givet har opført sig eksemplarisk, har andre drukket sig omkuld, smadret hoteller, været anholdt for vold og fået konfiskeret våben.

Tidligere års skrækhistorier har medført, at tre danske politifolk i år er taget til Prag for at holde øje med de unge.

Byen forventer at skulle tage imod ca. 3000 skandinaviske unge – heraf omkring 900 danske - i denne og den kommende uge. 

Tv2.dk fanger buschaufføren fra Herning Turistfart over telefonen, mens han er ved at køre den tomme bus tilbage mod Danmark, inden han skal afsted igen med næste hold.

Efter 20-25 år som buschauffør har Leif oplevet lidt af hvert. Men det her er en af de værste ture, han endnu har oplevet. Han griner, mens han fortæller, så man næsten kan se for sig, hvordan han sidder og ryster opgivende på hovedet. Han er chokeret.

Det har taget ham tre timer bare at gøre rent på bussens overetage. Han kunne fylde fire affaldssække med skrald.

- De behandler tingene som lort. De smider bare det hele på gulvet. Flere af gardinerne er også rykket ned, nogle af stolene er bøjede, og der er nok 25 stykker tyggegummi trådt ned i gulvet. De er fuldstændig ligeglade, fortæller chaufføren.

Han fandt også whiskey- og vodkaflasker og ”alverdens andre ting”, der blev ”tyllet” rundt omkring i bussen, selvom busselskabet forsøger at regulere de unges druk under rejsen ved at insistere på, at man ikke medbringer egne drikkevarer.

Leif skal hente selvsamme flok unge igen om nogle dage og køre dem hjem. Han gruer allerede for det. 

Hvordan har du det med, at du skal køre dem hjem igen om nogle dage? 

- Jeg tænker da allerede nu over, hvad jeg skal gøre. De bliver formentlig mandsopdækket dernede, men med alt det, de har sagt til mig, så tænker man da sit... 

Overvejer du at få en vagt med på turen eller andre tiltag? 

- Det er jo noget af det, jeg tænker. Vi er to chauffører, men vi har jo andet at lave end at være politimænd og opdrage på de unge, siger chaufføren. 

Ved du noget, eller var du ombord på bussen, der kørte fra Aarhus mod Prag lørdag aften, så hører vi gerne fra dig via nedenstående kontaktformular: