Ekspert om DF-grupper på Facebook: Lukkede grupper bliver let rabiate

16x9
Facebook Foto: Scanpix

Tonen på en række Facebook-grupper, der er oprettet med tilknytning til Dansk Folkepartis navn, har ifølge Politiken vist sig at være nedsættende, hvor især islam og muslimer debatteres i hadske vendinger.

Det er dog ikke noget, der kommer bag på Vincent Hendricks, der er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og har skrevet en bog om irrationel adfærd på sociale medier.

 - Det er ikke overraskende, at tonen til tider er så uforsonlig, men nærmere forventeligt. I de her lukkede grupper er der ikke plads til de store nuancer, og fronterne bliver hurtigt trukket op.

 - Holdningerne bliver mere og mere rabiate, hvilket er en klassisk tendens på lukkede grupper, siger han.

 Adgang til grupperne kræver godkendelse fra gruppens administrator. Vincent Hendricks understreger, at de markante holdninger og kommentarer foregår på begge sider af det politiske spektrum.

 - Når der foregår de her ting i grupperne, skal man huske, at det ikke er partipolitisk betinget, men uafhængigt af partierne. Man kan næppe klandre Dansk Folkeparti for det her.

 - Partitoppen og Kristian Thulesen Dahl har meget eksplicit sagt, at det der foregår i grupperne ikke er en del af Dansk Folkepartis linje.

 DF-formand Kristian Thulesen Dahl fastslog for et år siden, at DF ønsker at begrænse indvandring fra ikkevestlige lande, men at partiet "ikke skelner på religion", fordi der er religionsfrihed i Danmark.

 Efter Politikens artikel er gruppen "DF - dit land - dit valg" med over 1000 medlemmer fjernet fra Facebook.

 - Jeg tror, at gruppen er blevet lukket, fordi den skader mere, end den gavner for Dansk Folkeparti. Det kan jo måske være et vink til debattørerne om, at den form for tone skaber uhensigtsmæssig opmærksomhed for partiet, lyder det fra Vincent Hendricks.