Nyheder

Højrefløjsekspert: Islamkritiske Pegidadk er en døgnflue

Trods regn og håndboldkamp i fjernsynet var omkring 50 demonstranter her til aften mødt op til demonstration mod fundamentalistisk islam. Demonstrationen var arrangeret af organisationen Pegidadk.

- Vi bliver kun større og større fra nu af. Det er mit klare indtryk, at der kun vil komme flere demonstranter til, sagde talsmand for Pegidadk, Nicolai Sennels til tv2.dk her til aften.

Men ifølge Jacob Christiansen Senholt, ph.d-stipendiat og ved at skrive ph.d. om det nye højre i Europa, så skal den udtalelse tages med et gran salt. Ifølge ham bliver Pegidadk ikke større end de er nu.

- Jeg vurderer, at Pegidadk bliver hvor de er nu i størrelsen. Det skyldes, at vi har nogle andre forhold i Danmark end dem i Tyskland, hvor PEGIDA er større. I Danmark kan man finde partier som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Venstre og til dels Konservative, der er kritiske over for fundamentalistisk islam. Der er derfor ikke, som vi ser det i Tyskland, plads til den store islam-kritik. Folk kan allerede få afløb igennem politiske partier.

Ifølge Jacob Chrisitansen Senholt er det fohold som høj arbejdsløshed og manglende tillid til politikere, der danner den store grobund for at had til islamisme kan vokse i Tyskland.

- Blandt andet har det gamle Østtyskland, høj arbejdsløshed og manglende tillid til politikerne været medvirkende årsag til, at den her PEGIDA-ballon har vokset sig så stor i Tyskland, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, som har skrevet flere bølger om dansk og europæisk politik, er enig i, at Pegidadk aldrig når at vokse sig større, end de er nu i Danmark.

- Pegidadk vil næppe få så stor og varig tilslutning i Danmark som i Tyskland. Det skyldes, at mange af de politiske partier i Folketinget, i de seneste mange år, er gået ind for en forholdsvis stram udlændingepolitik. Ønsket om en stram udlændingepolitik er derimod ikke sørligt udbredt blandt de etablerede partier i den tyske Forbundsdag, siger Lars Hovbakke Sørensen til tv2.dk.

Talsmand for Pegidadk, Nicolai Sennels, sammenligner selv Pegidadk med naturloven.

- Pegidadk er naturlov. Vi vil altid eksistere sagde Nicolai Sennels til tv2.dk her til aften. Samtidig med at han understregede, at Pegidadk vil afholde demonstrationer mod fundamentalistisk islam hver mandag fra nu af.

Halvdelen af alle muslimer er indavlede

Nicolai Sennels er tidligere citereret for at have sagt, "Et groft skøn viser, at næsten halvdelen af alle verdens muslimer er indavlede. En stor del af de indavlede muslimer er født af forældre, som selv er indavlede..."(Europenews.dk. 9.8.2010). . Og "Jeg kan ikke lide islam og alle, som mener at islam bør have en plads i verden..." (Amerikanske perspektiver (JP.dk. 12.10.2009). Nicolai Sennels ønsker ikke at kommentere disse udtalelser.

- Jeg ønsker ikke at kommentere dem, nu hvor jeg er formand for Pegidadk, siger Nicolai Sennels til tv2.dk.

Om Pediga

  • PEGIDA står for på tysk "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes".
  • På engelsk hedder PEGIDA "Patriotic Europeans Against the Islamization of the West."
  • PEGIDA blev grundlagt som organisation i den tyske by Dresden i oktober 2014. Stifteren af organisationen hedder Lutz Bachmann.
  • Den første demonstration fandt sted i Dresden d. 20.oktober 2014 med kun en håndfuld mennesker. I de efterfølgende dage voksede antallet af demonstranter. Omkring 7500 personer demonstrerede d.1. december, hvor politiet talte 80-100 hooligans.
  • Omkring 25.000 demonstrerede d. 12. januar.
  • Stifter af PEGIDA-DK, Nicolai Sennels, har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti.
  • Den første Pegida-inspirerede demonstration fandt sted i Haderslev den 5. januar og var arrangeret af blandt andre Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).
  • Den første demonstration arrangeret af Pedigadk fandt sted mandag d. 19. januar. Både i Esbjerg, Århus og København var der demonstrationer mod ekstrem islam. I alle byer var der også moddemonstrationer.
  • I dag fandt anden demonstration af Pedigadk sted. Omkring 50 demonstranter var mødt op.