Hjemmepleje lod 90-årig ligge med hjerneblødning på gulvet i to dage

Hjemmeplejen lod 90-årig ligge med hjerneblødning

Det var et chok der mødte Richard Engelbrecht, da han kom for at besøge sin 90-årige stedfar. Han fandt ham liggende på gulvet i en pøl af blod og opkast. Der havde han ligget i to døgn. Afkræftet, men stadig i live.

- Hans hoved var helt skævt, og han var enormt dehydreret. Det var et frygteligt syn. Og det skrig han kom med, plager mig stadigvæk, fortæller stedsønnen.

90-årige Gunnar Grønnebæk havde fået en hjerneblødning, men burde være fundet mindst 10 timer tidligere. Hjemmeplejen var nemlig forbi to gange. Begge gange bankede de på døren og forlod matriklen igen, da der ikke blev svaret.

- Jeg blev ikke orienteret. Jeg skulle selv finde ham herinde klokken ti om aftenen. Det var frygteligt, og det kunne have været undgået, fortæller Richard Engelbrecht.

De to hjemmeplejere har begge handlet i strid med kommunens regler. Her fremgår det nemlig klart, at man skal kontakte kontoret eller de pårørende, hvis man ikke kan komme i kontakt med de ældre under et besøg. I sidste instans skal politiet kontaktes.

Ingen af delene skete, og Egedal Kommune beklager forløbet.

- De skal agere, når de kommer til en lukket dør.

Hvordan kunne det ske?

- Det er svært at forklare, hvordan menneskelige fejl kan ske. Det sker i en hverdag, hvor man også har mange andre ting, og så tager man sine egne konklusioner, siger Erik Petersen, centerchef i Egedal Sundhedscenter.

Gunnar Grønnebæk var stadig i live, da han blev fundet, men han kom sig aldrig. Han afgik ved døden under sit genoptræningsforløb. Kommunen vil nu indskærpe retningslinjerne.

”Kan du forstå, hvis der er nogen der bliver bekymrede, når de hører, at man kan ligge i eget hjem i flere døgn uden at blive opdaget, selvom hjemmeplejen er forbi?

- Det kan jeg i den grad forstå, og det fører også til at vi indskærper overfor alle vores medarbejdere, at der er en instruks den skal følges, og den skal følges hver gang, siger centerchefen.