Svensk kønsforsker: Banegårde er sexistiske

Kan en banegård være sexistisk?
Det spørgsmål har du måske aldrig lige tænkt over. Ikke desto mindre er det netop konklusionen på en svensk ph.d. afhandling fra Linköping Universitet. Det skriver Berlingske torsdag.
I den 260 sider lange afhandling "Rum, rytme og rejsende" analyserer kønsforskeren Ann-Charlotte Runnvik sig nemlig frem til, at tre forskellige svenske banegårde er mandschauvenistiske.
Det drejer sig om henholdsvis Stockholm Centralstation, Norrköpings Centralstation og Kimstad Pendeltågsstation.
Her har forskeren via feltstudier i form af interviews med rejsende og metodisk observation konkluderet, at stationernes indretning og udsmykning er kvindeundertrykkende.
- Køn virkede som dimension i konsumptionsrytmen gennem reklame og markedsføring, som afspejlede det normative heteroseksuelle mandlige blik og fremstillingen af kvindekroppen som seksualobjekter, skriver Runnvik således i sin afhandling.
Og hverken faciliteter, de ansattes uniformer eller sågar banegårdsbrugernes påklædning undslipper forskerens skarpe pen.
For eksempel beskriver flere af de interviewede rejsende stationernes mandetoiletter som mere beskidte end kvindernes, hvilket ifølge Runnvik igen er et udtryk for underbevidst sexisme.
- I de rejsendes skildringer fremstilles kvindelige kroppe som havende større krav på renlighed og en større evne til at opretholde denne renlighed i rummet. (...) De disciplinerende kønsrytmer indsnævres dermed yderligere om kvindekroppen, lyder det blandt andet i afhandlingen.
Det er dog imidlertid langt fra første gang, at der bliver slået ned hverdagssexisme og ligestilling i nabolandet.
For eksempel har svenske kønsforskere i det seneste år efterlyst flere kvinder i skolebøgerne, flere kvinder i verdenshistorien og neutrale kønsbetegnelser i børnehaver.
Blandt de lidt mere spøjse krav er også flere kvindelige karakterer i Disneys juleshow, samt flere kvindelige gadenavne.