Nyheder

Gigant kommer forbi Jorden på mandag

Det sker på mandag - og så går der 12 år, før vi får så gigantisk et besøg igen.

En kæmpe asteroide på halv kilometer passerer Jorden på mandag, skriver CNN.

Og med så stor en sten på vej mod os, kan man godt blive lidt bekymret for at få den i hovedet. Men asteroiden, som er blevet døbt 2004 BL86, kommer dog ikke til at ramme Jorden, forsikrer Don Yeomans fra NASA. 

Til gengæld giver det eksperter en unik mulighed for at observere og lære mere om asteroider. Og med god grund -  man holder pt. skarpt øje med ca. 550 asteroider, som potentielt udgør en trussel mod kloden. 

- Asteroider er ganske særlige. Ikke nok med at de gav Jorden byggestenene til livet og meget af vandet, men i fremtidien vil de blive værdifulde ressourcer for vitale minerale ressourcer. De vil også tjene som stoppesteder for menneskeheden, mens vi fortsætter med at udforske vores solsystem. Der er noget ved asteroider, der får mig til at ville kigge op, siger Don Yeomans. 

Også mere jordnære rumentusiaster med stærke kikkerter og teleskoper har mulighed for at få et glimt af kæmpe-asteroiden, når den passerer Jorden. Og hvis du ikke selv er i besiddelse af det rette udstyr, kan du stadig følge 2004 BL86s gang online på The Virtual Telescope Project 2.0.

Asteroidens vej mod Jorden har i øvrigt været kendt siden 30. januar 2004, hvor de først blev observeret via et teleskop i New Mexico.  Først i 2027 vil så stor en asteroide igen passere os. Denne gang i form af  1999 AN10.