Levakovic-klanen ikke alene: By kæmper med kriminelt dynasti

Det er ikke kun sigøjnerfamilien Levakovic, der er kendt for omfattende kriminalitet.

Det er ikke kun sigøjnerfamilien Levakovic, der er kendt for omfattende kriminalitet. I Odense findes der en tilsvarende familie, hvor mange medlemmer er berømte og berygtede for kriminalitet.

Her drejer det sig om Daabas-familien, der er vokset op i det sociale boligbyggeri Vollsmose i udkanten af Odense. 

”Alle kender Daabas-familien”.

”De laver en masse ballade”

”Selvfølgelig er jeg bange for dem, det er alle her i Vollsmose.”

Sådan her lyder et par af kommentarerne, da TV2 Nyhederne spørger tilfældige kunder foran et supermarked i Vollsmose.

Ifølge politiet er 15-20 medlemmer af Daabas-familien kendt for kriminalitet, hvor en stor del af det hører til i den grove ende med vold, trusler, sager om våben, narko og røverier.

- Der er ingen tvivl om, at vi meget ofte støder på den familie, når det handler om kriminelle aktiviteter i Odense, siger chef for organiseret kriminalitet på Fyn, Thomas Anderskov.

Kan man sige, at det er den familie i Odense, der står bag mest kriminalitet?

- Ja, det kan man godt sige. Det er i hvert fald en af de familier vi støder på igen og igen, siger Thomas Anderskov.

Han forklarer, at politiet gennem årene har brugt store ressourcer på at bekæmpe kriminalitet begået af medlemmer fra Daabas-familien - men at alene det at få lavet et stamtræ og finde ud af præcis, hvordan de mange familiemedlemmer er relateret til hinanden, har været en udfordring.

I SØNDAGENS UDGAVE AF 19 NYHEDERNE KAN DU HØRE MERE OM DAABAS-FAMILIEN OG DE MEDLEMMER, DER ER DØMT FOR VOLD, TYVERI, NARKOHANDEL OG VOLDTÆGT.

Over 100 medlemmer
Familien Daabas kom til Danmark i 1986. De har palæstinensisk baggrund, kommer fra Libanon - og da familien kom til Danmark bestod den af en 57-årig mand, hans kone, hans eks-kone og 16 børn. Siden kom yderligere to børn til. Og med tredje generation tæller familien i dag over 100 medlemmer i Odense.

Men det er især en gren af familien, der er trådt ind på den kriminelle løbebane. Her har fem ud af syv sønner siddet i fængsel, og en af dem har været med til at stifte banden, Black Army, hvor han stadig er aktiv. En anden er lige nu internationalt efterlyst for narkokriminalitet i Danmark, men sidder fængslet i Marokko. De øvrige er dømt for narko, vold og voldtægt.

Dertil kommer tre søstre, hvoraf en af dem har otte børn med den tidligere bandeleder Fisfis. Han afsoner lige nu en straf for afpresning og omfattende handel med hash. Han er desuden udvist for bestandigt.

Og for få måneder siden blev deres ældste søn på 16 dømt for flere røverier og sendt på sikret institution i minimum fem år.

''Ikke alle kriminelle'
Spørger man medlemmer af Daabas-familien selv, så er de dog ikke nær så slemme som deres rygte.

Wissam Daabas har ganske vist to gange siddet i fængsel for vold, men de sidste ti år er han ikke dømt for kriminalitet. Samtidig har han stablet et vagtfirma på benene med over 60 dørmænd, som især vogter indgangen til en række jyske diskoteker.

- Daabas-familien er ikke nær så kriminel, som politiet gør os til. En del af os har ikke lavet kriminalitet i mange år. Og meget af det, vi er dømt for, er småting. Desuden er vi en kæmpestor familie, og ikke alle er kriminelle, siger Wissam Daabas og tilføjer:

- Selvfølgelig hjælper vi hinanden, og vi er i det hele taget en rigtig god familie. Nogle af mine brødre er måske kriminelle, men jeg elsker dem, og de har et blødt hjerte inden under huden, siger Wissam Daabas.

Familier svære at efterforske
Politiinspektør Michael Ask, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), fortæller, at familier, der er præget af kriminalitet, ofte er sværere at efterforske end rocker- og bandekriminalitet.

- I modsætning til rockere og bandekriminelle, som i stigende omfang skifter mellem klubberne, så er familiemedlemmer mere loyale over for hinanden. Især når der er tale om klanlignende strukturer. Så er det blodets bånd, der bestemmer. Og de er ofte stærkere end kammeratskaber.

- Når familiemedlemmer nærmest er født ind i kriminalitet, så er det meget svært at komme ind som myndighed og bryde de netværk.

Hvad gør I for at efterforske den type kriminalitet?

- I forhold til efterforskningen må man betragte familien som en organisation, der er kriminel. Og her må man grave sig ned i de forskellige roller, som de forskellige familiemedlemmer har. Nogle er bagmænd andre er soldater. Og her må vi så forsøge at ramme dem, der hvor de er svagest. For eksempel gå efter dem, der er mindst intelligente eller dem, der sidder på pengene. Det kommer an på, hvilken type sager, vi efterforsker.

SE MERE I AFTENENS UDGAVE AF 19 NYHEDERNE PÅ TV2.DK