Nyheder

By vil huse flygtninge i tysk koncentrationslejr

Tyskland har – ligesom så mange andre europæiske lande – problemer med at huse de mange flygtninge, der fortsat strømmer fra konfliktramte områder til Vesten. Det har fået en den tyske by Schwerte - der ligger i Nordrhein-Westfalen - til at foreslå, at man tager den berygtede koncentrationslejr Buchenwald fra 2. verdenskrig i brug som midlertidig bolig til asylansøgerne.

Det siger talsmanden for Schwerte, Carsten Morgenthal, til den tyske avis Westdeutsche Allgemeine.

Ifølge Schwerte er den bygning, som man vil bruge som asylcenter bygget efter krigen, og den har tidligere været brugt som børnehave, et varehus og et studie for artister – men bygningen ligger altså på det område, som tidligere har været brugt til koncentrationslejr.

Flygtninge har tidligere boet i lejren

Flere politikere har kritiseret planerne, som de kalder en dårlig løsning, der er ufølsom overfor flygtningene og koncentrationslejrens smertelige historie. Byen opfordres i stedet til at bruge containere til at huse flygtningene i, men i Schwerte nægter man at bøje sig.

- Alle bygninger kan ikke være tabu 70 år efter 2. verdenskrig, siger borgmesteren Henrich Boeckeluehr til den tyske avis Zeit Online.

Det er ikke først gang, der har boet flygtninge i koncentrationslejren – det var også tilfældet for 20 år siden, hvor flygtningene boede i den bygning, der under 2. verdenskrig var en arbejdslejr.

Danske betjente sad i Buchenwald

Ifølge FN har Tyskland i 2014 modtaget det højeste antal asylansøgere i to årtier – mere end dobbelt så mange som Frankrig og 20.000 mere end USA. En af fem asylansøgere, der kommer til Tyskland, er fra Syrien, men der kommer også mange fra Afghanistan, Eritrea, Kosovo og Serbien.

Buchenwald var en af de største tyske koncentrationslejre under 2. verdenskrig og husede især kriminelle og politiske fanger, da den blev åbnet to år før krigen i 1937. I lejren blev der efterfølgende også indsat jøder, ligesom de cirka 2000 danske politifolk, der blev arresteret den 19. september 1944 også blev overført til Buchenwald fra en anden koncentrationslejr.

I alt 238.979 fanger har været indsat i lejren – mindst 54.500 døde.