Nyheder

Dansk sociolog: Giv muslimerne en undskyldning

Ifølge sociolog og tidligere lektor på en professionshøjskole, Lars Jørgensen, bør Vesten sige undskyld til muslimerne.

"Siden attentatet i Paris onsdag har de fleste ageret, som om mordene på Charlie Hebdos ansatte mere end noget andet retfærdiggør udbredelsen af islam-hånende tegninger. Det er, som om alle nu pludselig mener, at vi bør vise hele verdens muslimer, at vi i Vesten har ret til at håne og latterliggøre muslimer", skriver Lars Jørgensen i et blogindlæg på Kommunikationsforum.

Lars Jørgensen mener, at Vesten sender et alt for voldsomt signal til den muslimske verden, når EU's ledere blandt andre gik en demonstration for retten til ytringsfrihed i Paris' gader.

- Når folk går ud og demonstrerer i Paris for ytringsfriheden, så sender vi et signal af, at vi har et samlet Vesten, der accepterer tegningerne af profeten Muhammed. Det er en meget utilsigtet effekt, der kommer, fordi vi har vænnet os til at tænke os og dem. Hvor folk normalt ville have et mere balanceret og modereret forhold til hånlige tegninger, bliver folk nu blinde, siger Lars Jørgensen.

I sit blogindlæg skriver Lars Jørgensen yderligere: "Er det virkelig en fornuftig reaktion at latterliggøre muslimer? Er det ikke snarere den reaktion, som gerningsmændene kunne ønske sig for at skabe mere konflikt mellem Vesten og den muslimske verden? Det ligner måske ren idyl med al den solidaritet og enstemmighed, men man overser, at vi lige nu mere end nogensinde marcherer i takt med vore egne ekstremister, mens vi massivt og kollektivt håner og marginaliserer hele verdens muslimer. Vi tror, vi siger fra over for ekstremismen. Reelt støtter vi den massivt. Vi er nødt til at gennemskue, at debatten hviler på højreekstremismens præmisser."

Ifølge Lars Jørgensen er timingen for demonstrationerne også farlige, når vi ser en del syrienkrigere vende hjem. Derfor opfordrer Lars Jørgensen politikere i Vesten til at undskylde over for muslimerne:

- I stedet for at tale terrorbekæmpelse og politi, så burde politikerne sige "undskyld, det var ikke meningen, at det skulle virke som en sammensværgelse mod muslimer, da vi demonstrerede for ytringsfrihed", siger Lars Jørgensen.

Jakob Holdt, fotograf og forfatter til bogen "Amerikanske Billeder" er enig i, at det sender et provokerende signal til muslimer. Ifølge Jakob Holdt havde man slet ikke set det ske i USA:

- Jeg forstår ikke, at vi printer profeten Muhammed på forsiden af Charlie Hebdo. Jeg har boet i USA, hvor alle har venner eller naboer, der har en anden religion end dem selv. I USA kunne man aldrig finde på at gøre det, siger Jakob Holdt til tv2.dk.