Modtager dødstrusler: Gimi Levakovic del af europæisk strid

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY Gimi Levakovic, der står i spidsen for den københavnske Levakovic-familie, har modtage

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

Gimi Levakovic, der står i spidsen for den københavnske Levakovic-familie, har modtaget dødstrusler, fordi han er indblandet i en international konflikt mellem forskellige roma-klaner.

En europæisk fejde, der for alvor eskalerede 1. april 2013, da to mænd blev overfaldet i en spilleklub i Oslo. Mændene blev slået og stukket med knive, der var også en økse i brug - og politiet forbandt hurtigt episoden med et opgør mellem norske romafamilier.

– Det er to fraktioner i romamiljøet, som har haft uoverensstemmelser over lang, lang tid. Nu er det åbenbart spidset yderligere til, sagde politiets indsatsleder, Tore Barstad, umiddelbart efter overfaldet til tv2.no.

Den lokale klanleder René Karoli blev ramt af 17 knivstik - og hurtigt bredte fejden sig og nåede også Danmark, hvor Gimi Levakovich optog videoer med sig selv og sende dem videre over Facebook. Videoer, der blandt andet ophidsede en klan i Slovenien - så lederen herfra valgte at sende et meget direkte modsvar:

- Du snakker for meget med din beskidte mund, siger klanlederen på et videoklip, mens en veltrænet mand poserer med et jagtgevær i baggrunden.

Et opgør, der begyndte med økse- og knivoverfald i Oslo, har bredt sig til Danmark, hvor Gimi Levakovic gennem længere tid har udvekslet videohilsener med trusler og skældsord over Facebook.
Et opgør, der begyndte med økse- og knivoverfald i Oslo, har bredt sig til Danmark, hvor Gimi Levakovic gennem længere tid har udvekslet videohilsener med trusler og skældsord over Facebook. Foto: TV 2 Norge

Selvom Gimi Levakovic ikke har noget med opgøret i Norge at gøre, er hans Facebook-videoer del af en ond spiral, der begyndte med fornærmelser og skældsord og efterfølgende har udviklet sig til direkte trusler - også mod Gimi Levakovic, der har opfattet det, han anser for at være dødstrusler, til Københavns Politi.

- Jeg vil fortælle dig noget. Hvis vi kommer til København, vil vi begrave dig. Hvis vi finder dig, så skal du høre, hvad vi vi vil gøre ved dig, siger klanlederen fra Slovenien.

- Her er den, patronen. Hvis vi kommer, skal vi nok finde dig, om du så gemmer dig under jorden, siger han og tager fat i geværet.

Gimi Levakovic's bror blev dræbt af knivstik på grund af andre uoverensstemmelser i 1983 - men Gimi Levakovic insisterer på, at han ikke selv vil udøve vold.

I Danmark ønsker politiet ikke at gå i detaljer i forhold til den konkrete sag - men politiinspektør Michael Ask, der er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), der tager sig af kriminalitetsforebyggelse og internationalt efterforskningssamarbejde, bekræfter overfor TV 2, at man udmærket kender til den europæiske udveksling af trusler:

- Når det kommer til voldelige hændelser, er vi opmærksomme på klanfejder. Det holder vi selvfølgelig øje med, siger Michael Ask til tv2.dk.

Se mere i dokumentarprogrammet 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie'. Første del på TV 2 PLAY her. Andet afsnit af dokumentarprogrammet i to dele bliver sendt på TV 2 torsdag aften klokken 20.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY