Nyheder

Charlie Hebdo-massakre: 'Overlevede fordi jeg er kvinde'

Freelance-journalisten Sigolène Vinson troede, at hun skulle dø side om side med sine kolleger på det franske satire-magasin Charlie Hebdo, da brødrene Said og Chérif Kouachi onsdag angreb redaktionen i Paris.

Da de bevæbnede mænd stormede mødelokalet kort efter kl. 11.25, krøb hun ned på gulvet og kravlede ned ad gangen for at gemme sig bag en rumdeler. Men en af mændene opdagede hende, greb hendes arm og holdt sit gevær mod hendes hoved, skriver New York Times.

Men han skød ikke.

- Vær ikke bange, jeg dræber dig ikke. Du er en kvinde. Men tænk på, hvad du laver. Det er ikke rigtigt, sagde han i stedet med en rolig stemme.

Sigolène Vinson siger, at hun fejlagtigt er blevet citeret for at have sagt, at gerningsmanden sagde, at hun skulle konvertere til islam og læse koranen.

Terroristen holdt dog ikke sit løfte om ikke at dræbe kvinder. Klummeskribenten Elsa Cayat var blandt de i alt 12 dræbte.

Journalisten Laurent Léger overlevede også, da han hurtigt nåede at kravle under bordet, inden terroristerne fik øje på ham, skriver Daily Telegraph.

- Det var mod slutningen af det møde, vi holder hver onsdag morgen. Pludselig hørte vi det, der lød som kanonslag, vi vidste ikke præcis, hvad det var. Så blev døren slået åben, og en fyr kom ind og råbte ”Allahu akbar” (Gud er stor, red.).

- Jeg spørger stadig mig selv, hvordan det lykkedes mig at undslippe, siger han.

Episoden forekommer ham stadig uvirkelig.

- Jeg er stadig ikke helt vendt tilbage, ingen i denne lille gruppe af overlevende har endnu forstået, hvad der egentlig skete, siger Laurent Léger.

Der har været meldinger om, at gerningsmændene råbte ofrenes navne, før de blev dræbt, men det er ikke korrekt, fortæller Léger. Dog blev chefredaktør Stéphane Charbonniers kælenavn, Charb, dog råbt.

De blev dræbt i Hebdo-attentatet

Frédéric Boisseau, pedel

Jean Cabut, tegner

Elsa Cayat, klummeskribent

Stephane Charbonnier, redaktør og tegner

Philippe Honoré, designer

Bernard Maris, klummeskribent

Mustapha Ourrad, redaktør

Michel Renaud, gæsteredaktør

Bernard Verlhac, tegner

Georges Wolinksi, tegner

Ahmed Merabet, politibetjent

Franck Brinsolaro, Charbonniers bodyguard