Nyheder

Terrorangreb på fransk ugeavis: Her er den danske forbindelse

Det franske ugeblad Charlie Hebdo  (på dansk: Charlie Ugentlig), der onsdag har været udsat for et attentat, er en fransk satrisk ugeavis, der udkom første gang i 1992.

Charlie Hebdo blev kendt i Danmark under Muhammed-krisen, fordi ugebladet i februar 2006 valgte at genoptrykke de tolv tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten offentliggjorde i 2005 – og som startede Muhammed-krisen. Forsiden af Charlie Hebdo viste dengang en tegning af Muhammed, der grædende siger ”det er hårdt at være elsket af fjolser.”

Så sent som i oktober blev Charlie Hebdo tildelt Lars Vilks Komiteens ”Guldhunden” i Dansk Forfatterforenings lokaler i København. Lars Vilks Komiteen er en støttekomité for den svenske Muhammed-tegner, og prisen blev uddelt for første gang. Det var ugebladets chefredaktør, Gèrard Biard, der modtog prisen i Danmark. 

Onsdagens terrorangreb på Charlie Hebdo-redaktionen kom få timer efter, at Charlie Hebdo på det sociale medie Twitter publicerede en karikatur af en af lederne af Islamisk Stat, al-Baghdadi.

Tv2.dk har været i kontakt med Jyllands-Posten, som oplyser, at avisen er i forhøjet beredskab, men ikke vil oplyse nærmere detaljer.

Redaktion brændt ned til jorden i 2011

Charlie Hebdo offentliggjorde den 1. marts 2006 et manifest mod "islamisk totalitarisme" underskrevet af 12 forfattere, herunder Salman Rushdie. 

Charlie Hebdo har tidligere modtaget trusler på grund af tegningerne og var i 2011 udsat for et brandattentat, hvor avisens lokaler brændte ned til jorden – ingen personer kom dog noget til, da brandattentatet skete om natten. Brandattentatet kom efter, at ugebladet var udkommet under navnet "sharia Hebdo" i en udgave, som redaktionen hævdede, at profeten Muhammed havde været "gæsteredaktør" på.

I 2012 Bragte magasinet endnu engang tegninger af profeten Muhammed, hvorefter Frankrig af sikkerheds hensyn fredagen op til udgivelsen lukkede sine ambassader, skoler og andre kulturelle institutioner i omkring 20 lande på den muslimske helligdag.

Flere af tegningerne viste profeten Muhammed nøgen og i pornografiske stillinger. 

“Vi er en avis, der respekterer fransk lov. Hvis der er en lov, der er anderledes i Kabul eller Riyadh, har vi ikke tænkt os at bekymre os om det, lød det i den forbindelse fra Gèrard Biard.

I 2013 var ugebladet igen på banen med et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskriver profeten Muhammeds liv - det var den danske Muhammed-krise, der gav inspiration til særnummeret.

Politiet har siden konstant overvåget ”Charlie Hebdo” og under terrorangrebet er også to betjente blevet dræbt.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.