Nyheder

Khader: De brugte jihadisternes tegn

På nogle af de videoer fra onsdagens terrorangreb i Paris, der er tilgængelige, ser man en af gerningsmændene løfte en pegefinger mod himlen. Og det er ikke et helt tilfældigt tegn, forklarer ekspert i Mellemøsten Naser Khader.

- Pegefingeren er et tegn, som muslimerne generelt bruger når de beder – ved afslutningen af bønnen peger man med pegefingrene op for at markere, at der kun er én Gud. 

- Men jihadisterne og salafisterne har taget monopol på dette symbol og bruger det i dag – vi ser det overalt i Mellemøsten for tiden, siger han til TV 2.

Privatoptagelser viser, hvordan to sortklædte og bevæbnede mænd løber forbi en såret politibetjent, der ligger på fortovet. På vej forbi ham skyder den ene ham i hovedet.

Også deres råb under angrebet på det franske karikaturmagasin Charlie Hebdos redaktionslokaler peger i den retning.

- Angriberne råbte under skyderiet: "Vi har hævnet profeten", siger det franske politi.

12 personer er dræbt og 10 mennesker såret efter to mænd i onsdag formiddag åbnede ild. Ifølge tidligere udenrigsminister peger alle tegnene i retning af sympatisører med terrororganisationen IS.

- Det er et rystende og chokerende angreb. Mit gæt er, at det er IS-folk med den påklædning, som de havde på. Det er jo Islamisk Stats farve og dragter. Måske er det hjemvendte krigere eller IS-sympatisører, vurderer tidligere udenrigsminister Per Stig Møller over for TV 2 News.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.