Nyheder

Unge mænd lykkes oftere med selvmord

Når unge danskere forsøger at begå selvmord, lykkes det oftere mænd end kvinder at fuldføre selvmordet.

Det viser tal fra Danmarks Statistik samt en ny undersøgelse fra Center for Selvmordsforskning.

Den skæve fordeling skyldes ifølge undersøgelsen blandt andet, at mænd ofte brugere farligere metoder end kvinder, når de ønsker at tage livet af sig selv. Det kan eksempelvis være ved hængning eller ved brug af skydevåben.

I 2012 begik 13 drenge i aldersgruppen 15 til 19-årige, mens tallet for pigerne i samme aldersgruppe var 4.

Samtidig viser tallene, at der blandt de 15 til 19-årige unge har vært en stigning i antallet af selvmord. I 2003 lå det samlede tal for begge køn på ni, mens det i 2012 var 17.

Leder for Center for Selvmordsforskning, Lilian Zøllner, og forfatter bag undersøgelsen, forklarer, at det er svært at pege på en særlig grund til problemerne med selvmord blandt unge.

- Der er ikke nogen enkelte forklaringer på det. Men der er noget, der tyder på, at drenge ligesom piger synes, at livet er temmelig kompliceret. Og det er jo lidt ejendommeligt, når man tænker på, hvor store muligheder unge mennesker har i dag for at komme i kontakt med alt og alle og få en stor viden om, hvad der foregår rundt omkring, siger hun til TV 2 NEWS.

Unge presses af sociale medier

Lilian Zøllner mener, at de unge i dag udsættes for et stort pres udefra, og at dette i sidste ende kan betyde, at nogen forsøger at tage deres eget liv.

- De unge tror, at livet er, at man skal være perfekt. De unge tror, at man skal se ud som hevet ud af en modejournal. At man skal have 400 mennesker på facebook. At man skal have skyhøje karakterer. De presser sig selv, og de bliver måske presset af de sociale medier til at leve i en verden, som ikke eksisterer. Det gør, at de ikke kan se sig ud af det. De bliver modløse og tager deres eget liv.

Handleplan er mislykkes

Undersøgelsen konkluderer, at en handlingsplan fra 1998 for forebyggelse af selvmord ikke har virket. Der lægges derfor op til udarbejdelsen af en ny handlingsplan.

- Der er blevet gjort utrolig meget siden 1998 faktisk. Der har man forsøgt på alle mulige måder at bringe tallet af selvmord ned. Jeg synes, at vi er nødt til at sige nu, at vi kender stort set alle risikofaktorer, vi kender alt til hvad der kan medføre at et ungt menneske tager sit eget liv. Nu må vi gøre det på en anden måde end vi har gjort tidligere. Vi må finde ud af, hvordan vi gør børn og unge mennesker mere livsmodige, altså at de tør leve det liv, som de nu engang skal i den verden, som den er nu, siger Lilian Zøllner.

Selvmord blandt 15-19-årige

Drenge

- 2003: 8 - 2007: 5 - 2012: 13

Piger:

- 2003: 1 - 2007: 2 - 2012: 4

I alt, alle aldersgrupper i 2012 Mænd: 494 Kvinder: 167