Nyheder

'Giv flygtninge arbejde i stedet for østeuropæere'

Arbejdergivere i Danmark bør i højere grad give arbejde til flygtninge i stedet for østeuropæere.

Sådan lyder opfordringen fra journalist og tidligere integrationskonsulent Famhy Almajid.

Opfordringen kommer i kølvandet på statsministerens nytårstale, hvori Helle Thorning-Schmidt gjorde det klart, at der skal stilles højere krav til flygtninge, så de i fremtiden skal arbejde for at modtage overførselsindkomster fra staten.

- De østeuropæiske arbejdere i Danmark er de største konkurrenter til flygtninges arbejde i Danmark, da de to grupper konkurrerer om den samme type jobs, siger Fahmy Almajid til TV 2, der har snakket med mange af de syriske flygtninge, der i øjeblikket sidder i de danske asylcentre.

- Derfor bør arbejdsgiverne forpligte sig til at give en hånd med i integrationen og ansætte flygtninge i stedet for østeuropæere. På længere sigt vil det være en større gevinst for samfundet end østeuropæisk arbejdskraft er, fortsætter han.

Lær flygtninge om det danske system

Ifølge Fahmy Almajid er mange af de op mod 14.000 syriske flygtninge i Danmark veluddannede, og de vil derfor være klar til at kunne varetage en lang række job i Danmark. Men det kræver, at arbejdsgiverne tager deres del ansvaret for integrationen, mener han.

- Flygtninge skal organisere sig som andre danske arbejdstagere og arbejdsgiverne skal give dem løn jævnfør danske regler. Selvom det muligvis er dyrere at ansætte flygtninge, så bør arbejdsgiverne forpligte sig til at ansætte dem i stedet for østeuropæere. Det er det moralsk rigtige at gøre, siger Fahmy Almajid.

Samtidig påpeger den tidligere integrationskonsulent, at det er vigtigt at gøre meget ud af at fortælle flygtningene, hvordan det danske arbejdsmarked og velfærdssystem fungerer:

-  Man skal forklare dem, hvad bistand er. Da jeg snakkede med dem, fortalte jeg, at bistand er for de mennesker, der ligesom i Syrien står ude foran moskéen og beder folk om penge, fordi de ikke har nogen selv. De skal forstå, at hvis de vil komme videre med deres liv i Danmark, skal de arbejde. Og de skal være klar til at tage det job, de kan få.

TV 2 har forsøgt at få kommentar fra Dansk Arbejdsgiverforening, men foreningen har i dag ikke mulighed for at kommentere forslaget.