Nyheder

Håndværkerfradrag bortfalder: Andelen af sort arbejde vil vokse

Lavere omsætning, fyringer og mere sort arbejde. Det bliver - ifølge en ny undersøgelse fra Håndværksrådet - resultatet, når BoligJobOrdningen – populært kaldt håndværkerfradraget - falder bort fra årsskiftet. Samtidig viser undersøgelsen fra Håndværksrådet, at andelen af sort arbejde ifølge 70 procent af virksomhederne vil vokse.

Ifølge branceorganisationens beregninger har håndværkerfradraget i alt skabt ca. 5.000 job i Danmark, og 56 procent af Håndværksrådets medlemmer forventer, at deres omsætning vil falde, når den såkaldte bolig-job-ordning ophører 1. januar.

Det er et stort problem, at regeringen ikke forlænger ordningen, for vi synes, at den har så mange positive effekter. Ordningen er et vigtigt instrument, når vi har en økonomisk krise, derfor er det slet ikke tiden til at stoppe ordeningen. Vi håber, at regeringen kommer til fornuft, siger Jacob Thiel, der er cheføkonom i Håndværkerrådet.

Han fremhæver, at Danmark langt fra er ude af den økonomiske krise endnu, som var årsagen til at ordningen blev indført til at starte med.

Finansminister Bjarne Corydon (S) flere gange afvist at forlænge ordningen, som han blandt andet ved fremlæggelsen af regeringens finanslovsforslag kaldte statsstøtte til håndværkerarbejde.

Jeg tror ikke, at man sidder i Finansministeriet og synes, at det går strålende i øjeblikket. Regeringen har jo selv neddroslet deres vækstskøn nogle gange, lyder det fra Jacob Thiel.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har BoligJobOrdningen haft en effekt, da krisen var værst i byggebranchen, men tiden er nu løbet fra ordningen:

-  Nu har ordningen kørt så lang tid, at de ekstraordinære ting, som man ville foretage, fordi man har tilskuddet, er ved at være foretaget, og så nærmer man sig en situation, hvor folk får lavet nogle ting, som man ville have fået lavet alligevel. Så kommer der ikke ekstra job ud af ordningen mere, men er mere blevet  et spørgsmål om, at vi bruger skattekroner på noget, som danskerne ville gøre alligevel, siger direktør Lars Andersen til TV 2.

Han fremhæver, at der er andre politiske aftaler, der vil gavne byggebranchen, herunder Landsbyggefonden, der handler om de almene boliger. 

Håndværkerfradraget blev indført den 1. juni 2011 af den daværende VK-regering og skulle kun gælde til og med 31. december 2012. Den nuværende regering har videreført ordningen til 2013 og 2014, men vil ikke gælde i 2015.