Nyheder

Avis: Politiet talte usandt i sag om hjemløse Daniels død

Flere myndigheder medvirkede på tre kvarter til misforståelser, som kan have forsinket hjælp til en alkoholpåvirket mand, der 6. oktober lå dybt bevidstløs på gaden på metrotorvet ved Amagerbro i København. Det skriver Politiken søndag efter en gennemgang af sagen.

I alt seks borgere ringede om hjælp, og som den første kontaktede en kvinde kl. 15.03 politiet på telefon 114. Spørgsmål nr. to til hende var: »Er han dansker eller grønlænder?«. Herefter fik kvinden at vide, at en patruljevogn ville komme »i den nærmeste fremtid«. Den kom aldrig, skriver Politiken.

Politiet har i flere dage over for Politiken fastholdt, at det var kvinden selv, der bragte Daniels grønlandske herkomst på bane. Men lydfilen af samtalen, som Politiken er i besiddelse af, viser, at politiet har talt usandt – det er første gang, det kan slås fast. Kvinden bag opkaldet, Kirstine Løvdal Nielsen, er ifølge Politiken »vildt lettet over endelig at få sandheden frem«.

Ud over at politiet manglede evne til at fange Kirstine Løvdal Nielsens bekymring, var der andre misforståelser: Region Hovedstadens akutberedskab har sagt undskyld for, at der på grund af menneskelige fejl ikke blev sendt ambulance, og har forklaret, at de i stedet bad Metroselskabet om at dirigere en togsteward til stedet, skriver Politiken.

Men en redegørelse fra Metroselskabet til Politiken viser, at det gav nye forviklinger: For på vej op fra stationen fik stewarden øje på en aggressiv person i cykelkælderen, som metroens kontrolrum fejlagtigt antog var den bevidstløse, der var kommet til bevidsthed. Metrofolkene tilkaldte politiet, en patruljevogn ankom og parkerede kun få meter fra Daniel, som ifølge vidner stadig var i live.

Politifolkene afslog i første omgang at yde hjælp til Daniel, fordi de var tilkaldt til hændelsen nede i metroen. Og da betjentene efter fem minutter kom op igen, var deres førstehjælp nyttesløs.

Politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi har i flere dage fastholdt, at Kirstine Løvdal Nielsen selv sagde, at der var tale om en beruset grønlænder. Da Politiken fredag fortalte ham, at lydfilen siger noget andet, måtte Peter Dahl beklage, at politiets version ikke var korrekt. Han mener ikke, at det har betydning. Peter Dahl er »i bagklogskabens lys« enig i, at politiet i den første samtale skulle have spurgt mere til Daniels tilstand: »Men dette er sag nummer 2.500 i år om »beruser til ulempe«, og jeg mener ikke, at noget i samtalen indikerer, at der var tale om noget livstruende«, siger han til Politiken.

Politiet efterforsker stadig i sagen.

Sagen om Daniel Øhlers død

33-årige Daniel Øhlers døde 6. oktober på torvet ved Amagerbro metrostation, efter i alt seks borgere havde ringet om hjælp hos politi og akutberedskab.

Første opkald går til politiet kl. 15.03.

Akutberedskabet har registreret tre opkald, kl. 15.23, 15.31 og 15.46.

En ambulance er først fremme kl. 15.49, mens akutlægen er fremme 15.53. Kort efter bliver Daniel Øhlers erklæret død.

Akutberedskab beklager dagen efter, at der er gået for lang tid, inden ambulancen kom frem. Region Hovedstaden har ligeledes beklaget, at retningslinjerne ikke er blevet fulgt.

Også politiet beklager, at de i første omgang har nægtet at have spurgt, om der var tale om en beruset grønlænder. Det beviser en lydfil, som Politiken er i besiddelse af, nemlig nu.