Nyheder

Svenskerne tør ikke sætte tænderne i dansk svinekød

Salget af dansk svinekød i svenske supermarkeder er faldet markant det seneste år.

Ifølge Sveriges største leverandør af kød, HK Scan, bliver der angiveligt solgt 70-90 procent mindre dansk svinekød nu i forhold til i foråret. Det skriver svenske ATL ifølge Landbrugsavisen.

De tre store supermarkedskæder i Sverige; Coop, Axfood og Ica har alle desuden droslet ned for markedsføring af dansk kød og satser i stedet på svensk, skriver landbrugsmediet.

Det er ikke mindst den øgede opmærksomhed på resistente MRSA-bakterier i dansk svinekød og brugen af antibiotika i produktionen, som ifølge fagbladet har ført til, at svenskernes fravælger dansk svinekød.

Tal fra detailkæden ICA viser, at salget af svensk svinekød er steget med 10 procent på bekostning af det dansk. Og det er til trods for, at det svenske kød fortsat er 40 til 50 kroner dyrere end det danske.

EL: Fuld økologi

Samtidig med, at salget af dansk svinekød i Sverige er for nedadgående, så er Enhedslisten på banen med et nyt udspil. Partiet mener, at den danske svineproduktion i fremtiden skal være fuldt ud økologisk.

I udspillet foreslår Enhedslisten, at den konventionelle svineproduktion gradvist skal afvikles i takt med, at en ny og økologisk produktion opbygges.

Forslaget skal ifølge Enhedslisten være med til at ruste den danske svineproduktion mod en stigende global konkurrence, faldende fødevarerpriser og lav beskæftigelse i både svineproduktionen og på slagterierne.

Udspillet støttes af Danmarks naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.