Passagerfly nær Kastrup måtte undvige fremmed militærfly

Et passagerfly, der netop var lettet fra Kastrup, var fredag kort før frokost tæt på at kollidere med et uidentificeret militærfly. Det bekræfter Micael Bydèn, der er chef for det svenske flyvevåben, over for TV 2.

- Hvis man ikke havde ændret kurs, var de to fly kommet vældig tæt på hinanden, siger Micael Bydèn til TV 2.

Ifølge svenske medier havde det udenlandske militærfly slukket den sender, som ellers gør det muligt for andre civile fly at 'se' det i luften - og hvor det ikke er usædvanligt, at militærfly er på vingerne udenfor hjemlandets grænser, er det yderst mistænkeligt, at det sker med sendeudstyret slukket.

- Det tyder på militært hemmelighedskræmmeri, siger Roland Sandelin, der er flyveleder og pressetalsmand for de svenske luftfartsmyndigheder, til avisen Aftonbladet.

Ifølge den svenske avis var det militære fly dog blevet opdaget af både det svenske og det danske luftvåben, og begge landes beredskab var på plads. Man fulgte det mytiske fly, der i første omgang bevægede sig væk, inden det vendte tilbage, og dér kom ganske tæt på passagerflyet, der netop var lettet fra lufthavnen i Kastrup.

Det danske forsvar oplyser til TV2 News, at man fredag sendte F-16-fly på vingerne for at identificere et russisk militærfly over Østersøen. Det er dog ikke bekræftet, at der er tale om det samme fly som det, der blev opdaget nær Kastrup.

- Det russiske fly har ikke på noget tidspunkt befundet sig over dansk territorium. Forsvaret har desuden ingen oplysninger om, hvorvidt det russiske fly har været nær ved at kollidere med civilt fly, lyder det i udtalelsen fra Forsvaret.

Danske Naviair bekræfter overfor TV 2, at der har været en hændelse, men at den hører ind under svensk område - og at det derfor er Sverige, der kan udtale sig officielt om sagen.