Vi skal stemme om EU-forbehold senest i 2016

Danskerne skal til folkeafstemning om retsforbeholdet senest i 1. kvartal af 2016.

Det er de EU-positive partier blevet enige om af forpligte hinanden på, erfarer TV 2.

De seneste måneder har de EU-positive partier forhandlet om rammerne for, hvordan retsforbeholdet skal sættes til afstemning, og hvordan den tilvalgsordning, som forbeholdet skal afløses af, skal se ud.

Onsdag formiddag er partilederne igen mødtes med statsminister Helle Thorning-Schmidt for at drøfte sagen, og er 12.30 klar til at præsentere en aftale. Og ifølge TV 2s oplysninger vil en del af den aftale vil altså være, at en afstemning skal finde sted senest i marts 2016.

- Det bliver i praksis retsforbeholdet, som bliver sat til afstemning, forklarer TV 2s politiske reporter Thomas Funding:

- Ja-partierne vil bede danskerne om at give Folketinget et mandat til at kunne overdrage suverænitet inden for rammerne af retsforbeholdet. Det betyder ikke i første omgang, at man vil skrotte hele retsforbeholdet, men tiltræde elementer. Og så vil man have myndigheden til fremadrettet at kunne afgive mere suverænitet, uden at man skal til folkeafstemning igen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt annoncerede allerede i forbindelse med sin åbningstale i oktober, at regeringen ville igangsætte et analysearbejde, som skal undersøge, hvordan en tilvalgsordning, der kan erstatte retsforbeholdet, kan se ud. De EU-positive partier ønsker at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, blandt andet fordi Danmark dermed kan fortsætte i det europæiske politisamarbejde Europol. 

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen håber, at en afstemning om retsforbeholdet kan blive afholdt inden det kommende folketingsvalg, der skal finde sted senest i september 2015.

- Vi ser gerne en folkeafstemning hurtigst muligt. Regeringen har udtømt sit program, og hvis vi skal vente helt til september med et folketingsvalg, kunne vi ligeså godt stemme om retsforbeholdet i foråret, siger Løkke.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance har ikke været en del af forhandlingerne om tilvalgsordningen.