Nyheder

Sygemeldt chefkonsulent for Udlændingestyrelsen: Eritrea-rapport er noget makværk

Udlændingestyrelsen er blevet stærkt kritiseret, siden den offentliggjorde sin rapport om forholdene i Eritrea den 25. november på baggrund af styrelsens egen fact finding mission til landet.

Nu står en af Udlændingestyrelsens egne eksperter for første gang frem og kritiserer rapporten.

Styrelsens chefkonsulent Jens Weise Olesen, der for tiden er sygemeldt, kalder rapporten for noget makværk, og han mener, at den smadrer styrelsens troværdighed. Det siger han til TV 2.

- Det er en torpedo direkte ind i det arbejde, vi har lavet gennem 20 år for at opbygge troværdighed og gennemskuelighed.

- Den her type rapporter er uigennemskuelige og uprofessionelle ud fra alle faglige standarder.

- Det er venstrehåndsarbejde i forhold til den kompleksitet, som Eritrea er. Det mindste forsøg på kritik blev mødt med total afvisning og en særdeles negativ holdning fra chefkonsulentens side, siger Jens Weise Olesen.

Meldte sig syg efter uenighed

Som chef for Udlændingestyrelsens dokumentationskontor, var Jakob Dam selv i Eritrea forud for rapportskrivningen.

Jakob Dam endte med at stå bag rapporten. Det skete efter at Jens Weise Olesen meldte sig syg den 31. oktober. Ifølge ham selv fordi, der opstod uenighed om rapporten og dens indhold.

Vicedirektør med ansvar for HR i Udlændingestyrelsen, Lene Vejrum, er ærgerlig over kritikken fra Jens Weise Olesen.

- Der er intet hold i påstanden om uoverensstemmelser omkring indholdet i rapporten. Der er givet en skriftlig advarsel, som skyldes manglende vilje til at lade sig undergive sædvanlig ledelse. Vi er kede af en sådan kritik fra en mangeårig dygtig medarbejder på området, siger hun til TV 2.

Jens Weise Olesen: Hører ikke hjemme der længere

Jens Weise Olesen siger, at han aldrig har oplevet en lignende kritik i den tid, han har været med til at lave fact finding rapporter. Ifølge eget udsagn, har han været på op mod 50 fact finding missioner i alt.

- Her vinker vi farvel til 20 års udvikling af det, der hedder fact finding, og som vi igen og igen har cementeret som værende den rigtig gode model.

- Udlændingestyrelsens dokumentationskontor kommer til at underminere sig selv, hvis man fortsætter i den stil der. At den skulle laves på den måde uden, at vi kunne få en faglig begrundelse for det, det er altså utroligt, siger Jens Weise Olesen, der tvivler på, at han vender tilbage til sit job.

- Med min faglige baggrund så har jeg ikke nogen rolle at spille i det dokumentationskontor, sådan som det er nu. Jeg hører ikke hjemme der længere. Det er helt udelukket, fordi jeg gerne vil have samvittigheden i orden og vide, at jeg laver et ordentligt stykke arbejde, siger han.

Tænker du, at det har været en form for politisk bestillingsopgave?

- Det kan jeg ikke vide. Jeg ved bare, at de stiller sagsbehandlingen i bero. Det fandt jeg meget betænkeligt, velvidende at det ville lægge et voldsomt pres på os som konsekvens af det. Et tidsmæssigt pres. Hvad der ligger af politisk pres ved jeg ikke, men det er klart, at vi har gjort os nogle tanker, og det gør vi stadig.

- Jeg ved bare, at der har været et pres på at der skulle ske noget med Eritrea, og at det skulle gå stærkt, så stærkt at jeg slet ikke begriber, at kontorchefen Jakob Dam har kunnet holde ud at gennemføre noget så forhastet, som det er sket.

- Jeg har en stærk mistanke om, at dokumentationskontoret med den nye chef er blevet fedtet ind i noget, vi ikke skulle røre med en ildtang.

TV 2 har været i kontakt med justitsminister Mette Frederiksen. Hun ønsker ikke at kommentere sagen men henviser til, at hun allerede har bedt om en redegørelse.