Nyheder

Disse otte kan afgøre verdens fremtid

Klimakonferencen COP20 i Peru er gået i gang - der er tusindvis af deltagere - men de personer, som virkelig har noget at skulle have sagt kan tælles på to hænder. 

Konferencen skal bane vejen forud for det store topmøde til næste år - og hvis mødet i Peru ender resultatløst bliver det svært at komme videre.

Topmødet i Paris næste år er nemlig udset til at være det møde, hvor verdens lande skal blive enige om en forpligtende, global aftale. 

Her kan du se dem, der lægger linjerne - og dem, der kan spænde ben.

Det er de vigtigste personer ved COP20 klimakonferencen i Lima i Peru.

Miguel Arias Cañeta

Miguel Arias Cañeta, EU’s kommissær for klima og energi. Han er tidligere miljøminister i Spanien og var et omstridt valg, da han fik posten i EU. Hans kritikere påstår, at han ha haft et lovligt nært forhold til oliesektoren. ​

Gian Luca Galleti

Gian Luca Galleti, formand for EU’s ministerråd og Italiens miljøminister. Han er ikke det tungeste kort i regeringen; var viceminister i den forrige regering. Da han repræsenterer EU’s formandskab, skal han sikre, at kommissær Cañeta har fuld opbakning i alle EU-lande.  

Rasmus Helveg Petersen

Rasmus Helveg Petersen, minister for klima, energi og bygninger i Danmark. Danmark har siden klimakonferencen i 2009 i København haft en førende rolle blandt de mere grønne EU-lande. Han skal løfte arven efter forgængeren, Martin Lidegaard, som siden COP17 i Durban i Sydafrika har kørt et tæt parløb med den tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard. Han skal forsøge at fastholde det nære samarbejde med de fattigste u-lande og ø-stater, som Lidegaard skabte dengang.  

Todd Stern

Todd Stern, præsident Obamas førende klimaforhandler, USA. Dygtig diplomat, er tæt på Obama og står bag dannelsen af Major Economies Forum – et forsøg på at sikre, at USA styrer håndtaget, når der diskuteres klima, selv om Obama ikke kan få klimatiltag gennem kongressen.   

Xie Zhenhua

Xie Zhenhua, Kinas klimaforhandler, næstformand for Kinas Kommission for National Udvikling og Reform. Xie har ry for at være en hårdtslående forhandler og med aftalen mellem USA og Kina i november er han blevet endnu mere central. Ved klimakonferencen i København i 2009 skal han have råbet af præsident Obama og peget fingre ad ham, der Obama vandrede ind i et fortroligt kinesisk møde.   

Prakash Javadekar

Prakash Javadekar, Indiens minister for miljø, skove og klima er Indiens klimaforhandler. Alle vil holde øje med ham, for at verdens to største lande er Indien det, der til nu kategorisk har afvist at gå med til klima-indrømmelser.  

Christina Figueres

Christina Figueres, FN’s klimachef (generalsekretær for UNFCCC). Hun har været med i klimaforhandler siden 1995. Hun er fra Costa Rica. Spiller en mæglerrolle.  

Rajendra K. Pachauri

Rajendra K. Pachauri, formand for FNs internationale panel for klima forandringer (IPCC). Skal holde forhandlerne op mod de videnskabelige resultater fra IPCC’s over 2.000 forskere.

De to danskere, der ikke er der:

Connie Hedegaard, som var dansk klima- og energiminister og forberedte COP15 klimakonferencen i København i 2009 og straks derefter blev EU's klimakommissær. Med hendes rolle i EU var ved klimakonferencerne i Cancun i 2010, i Durban i 2011, i Qatar i 2012 og i Warszawa i 2013 den absolut førende internationale forhandler.  

Bjørn Lomborg, dansk statistiker og chef for Copenhagen Consensus Center. Kendt for skeptisk holdning til IPCCs beregninger. Plejer at optræde i medierne, hver gang klimaændringer på dagsordenen.