Nyheder

Nu skal Jelved i ilden: Her er balladen om DRs gamle orkester

Kampen om DRs Underholdningsorkester fortsætter. Flere partier har kaldt kulturminister Marianne Jelved i åbent samråd for at få svar på, hvad hun mener om DRs plan om at lukke Underholdningsorkestret, der har 75 år på bagen.

Onsdag skal kulturminister Marianne Jelved (R) svare på, hvad hun selv synes om, at DRs Underholdningsorkester skal lukkes. Det sker i et åbent samråd i Folketinget, der går i gang klokken 8.30.

Det er Folketingets Kulturudvalg, der har indkaldt Marianne Jelved, der ifølge flere eksperter er sat under pres.

Planen er, at orkestret lukker, når champagnepropperne springer den 1. januar 2015.

Beslutningen om at lukke Underholdningsorkesteret blev truffet af DR i september 2014 som følge af en stor sparerunde, udløst af sommerens medieaftale, hvor blandt andet erhvervslicensen blev afskaffet og DR mistede en indtægt på omkring 75 millioner kroner.

I alt skal DR spare 161 millioner kroner om året.

Beslutningen udløste et folkeligt ramaskrig, og politikere fra begge sider af fløjene har siden erklæret sig parate til at gribe ind. Et flertal uden om regeringen krævede i november, at DRs Underholdningsorkester bliver bevaret, da de mener, at orkestret er en del af den public service-aftale, som DR har indgået med staten. Den seneste udvikling er, at kulturminister Marianne Jelved skal besvare kritikernes spørgsmål i et åbent samråd i Folketinget.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og De Konservative er de partier, der på forhånd har stillet spørgsmål til ministeren.

Den seneste udmelding fra ministeren er dog, at hun fastholder lukningen af DR Underholdningsorkester. Kulturminister Marianne Jelved (R) bekræftede den 25. november, at hun fortsat bakker op om den spareplan, der koster Underholdningsorkesteret livet.

I stedet har Marianne Jelved foreslået, at der tilføres flere penge til Symfoniorkestret.

Symfoniorkestret skal tilføres seks millioner kroner, og derudover skal der oprettes et nyt kammerorkester, der skal varetage en del af det gamle Underholdningsorkesters opgaver. lyder ministerens forslag.

Sagen har ifølge Hans Engell, der er politisk kommentator, stor betydning for Marianne Jelved.

Sagen handler ifølge Hans Engell ikke kun om orkestrets fremtid. Den handler også om, hvorvidt det er politikerne eller DRs direktion, der skal bestemme over det indhold, som DR leverer.

- Hvis Jelved giver sig, vil hun tabe ansigt overfor DRs ledelse. Så er det jo en fuldstændig underkendelse af deres ansvar og indflydelse. Hvis hun står fast, risikerer hun, at Folketinget bliver endnu mere sure end de er i dag, lyder en del af Hans Engells analyse.