Tantholdt: IS-sympatisør kan stå bag skud mod dansker

Når Islamisk Stat tirsdag tager ansvaret for skud mod en dansk ansat på Arla i Saudi Arabien, kan der være tale om en autonom gruppe med sympati for IS.

Sådan lyder det fra TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- De har måske aldrig haft direkte kontakt til IS, men lytter til terrororganisationens budskaber, siger han til TV 2.

En ansat i den danske virksomhed i Arla i Saudi Arabien blev den 22. november ramt af skud i Riyadh, da han var på vej hjem fra arbejde. Tirsdag har en gruppe tilhængere af den militante gruppe offentliggjort en video, som ifølge gruppen selv viser dens medlemmer skyde mod danskeren.

Rasmus Tantholdt fremhæver det usædvanlige i, at helt almindelige mennesker nu tilsyneladende bliver ofre for Islamisk Stat eller IS-sympatisør handlinger.

- Hidtil har vi set, at det typisk er gået udover journalister eller andre aktører, som på en eller anden måde har været en del af konflikten. Nu er der tilsyneladende tale om vesterlændinge, der passer deres arbejde, siger Rasmus Tantholdt.

- Det vigtigste middel for IS er frygt

Han siger videre:

- Hvis vi kommer til at se flere videoer af den slags, hvor uskyldige mennesker bliver ramt, vil det styrke IS, fordi et af deres vigtigste midler er frygten. Hvis de kan skabe frygt, så har de opnået meget af det, de gerne vil.

TV 2 er i besiddelse af videoen men har valgt ikke at vise den. TV 2 arbejder på at få lavet en fuldstændig oversættelse af videoen fra IS-støtterne.

Arlas pressechef,Theis Brøgger, bekræfter over for tv2.dk, at videoen omhandler den skudepisode, der var mod deres medarbejder i Riyadh den 22. november 2014. Men han kan ikke verificere videoens ægthed.