√ėstarbejdere d√¶mper danskernes EU-begejstring

16x9

Mange danskere mener, at den frie bevægelighed i EU er blevet lige fri nok.

Det fremg√•r af EUvox2014 - en stor europ√¶isk unders√łgelse foretaget i forbindelse med valget til EU-Parlamentet i maj, skriver Ugebrevet A4.

I unders√łgelsen, som over 150.000 danskere har deltaget i, giver 39 procent udtryk for, at de √łnsker at begr√¶nse EU-borgeres ret til at arbejde i Danmark. Alts√• noget, som g√•r imod en af grundpillerne i EU-samarbejdet.

Direkt√łr i T√¶nketanken Europa Bjarke M√łller er forbl√łffet over resultatet.

- At det skulle g√• hen og v√¶re 40 procent - det overrasker mig virkelig, siger Bjarke M√łller til Ugebrevet A4.

De seneste år har arbejdskraftens frie bevægelighed presset den danske model på arbejdsmarkedet, systemet for velfærdsydelser og andre områder, skriver ugebrevet. Og det reagerer en stor gruppe af danskerne tilsyneladende nu på.

- Det er et fornuftsægteskab. De vil ikke have mere af det. Især når det bliver konkret med, at

√łsteurop√¶ere kan komme her og tage dit arbejde, siger lektor og EU-forsker ved Aarhus Universitet Derek Beach.

49 procent af danskerne erkl√¶rer i samme unders√łgelse sig helt eller delvist enige i, at indvandring af EU-borgere fra √ėsteuropa sv√¶kker den danske √łkonomi.

Det er til trods for, at unders√łgelser viser, at det indre marked og √łsteurop√¶isk arbejdskraft overordnet set er en gevinst for dansk √łkonomi.

Det skyldes, at √łsteurop√¶erne tr√¶kker mindre p√• velf√¶rdssystemet i forhold til, hvad de betaler gennem skatter og afgifter.

Derek Beach vurderer, at skeptikerne er folk, der typisk har korte uddannelser og lavere indkomster, og som sidder i job, hvor de mærker konkurrence fra andre EU-borgere.

- Hvis du er h√•ndv√¶rker, og en polak kan lave det samme arbejde til de halve penge, s√• frygter du for dit levebr√łd, siger Derek Beach til ugebrevet.

For Gunde Odgaard, sekretariatschef i 3F's bygge, anlægs- og trækartel, er forklaringen simpel.

- Der er nogen her, der f√łler sig truet, siger han.