Nyheder

Rejsekortets direktør: Vi straffer ikke folk

I år er det indtil videre sket 816.000 gange, at danskere med rejsekort har glemt at tjekke ud, når de kører med tur med tog, bus eller metro.

Og glemmer du det flere gange, risikerer du, at kortet bliver spærret efterfulgt af karantæne i et år.

Den form for straf har Forbrugerrådet tidligere kritiseret, men hos Rejsekortet forsvarer man sig med, at det kun er forsøg på systematisk snyd, der bliver dæmmet op for.

- Det er ikke ”three strikes and out” for alle, for vi overvåger adfærden løbende og holder øje med, om der i det enkelte tilfælde er tale om bevidst snyd, eller om det bare er almindelig glemsomhed. Det er ikke sådan, at vi prompte spærrer et kort, fordi man har glemt at tjekke ud tre gange, siger Benny Pedersen, driftsdirektør i Rejsekort A/S, til tv2.dk.

Forbrugerrådet savner svar

Hos Forbrugerrådet anerkender man, at det er fint med individuel vurdering af sagerne, men at det kan skabe forvirring blandt brugerne, at der kan være stor forskel i behandlingen.

- Nogle gange bliver kortet spærret efter tre gange, og andre gange gør det ikke. Vi opfordrer til, at der er større rummelighed, og det forekommer der også at være nogle gange. Men som passager ved man ikke, hvad der lige præcis gælder for en selv. Og hvis man bruger tog og bus hver dag, så virker det ikke af meget, at man kun har tre forsøg, så et års karantæne er alt for hård en straf, siger Asta Ostrowski, transportpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

I det hele taget savner Forbrugerrådet en redegørelse for, hvad der ligger til grund for de mange afgifter.

- Det er helt klart en udfordring, at så mange får en afgift for manglende tjek-ud, og det vi efterlyser, er årsagerne til dem, og om der er noget Rejsekortet og trafikselskaberne kan gøre for at hjælpe folk til at få færre afgifter, siger Asta Ostrowski.

- Der er flere kattelemme

Benny Pedersen forklarer, at der først sendes to skriftlige advarsler ud, og hvis adfærden ikke ændrer sig, får man til sidst spærret sit kort - og selv derefter er det stadig muligt at få det genåbnet uden at komme i et års karantæne.

- Der er flere kattelemme. Vi sidder ikke herinde med det formål at smide vores kunder ud af rejsekorts-systemet, så man kan sagtens kontakte os, og så finder vi som regel ud af det. Men jeg vil også påpege, at det er ganske få, der retter henvendelse til os, efter at de har fået kortet spærret. Det er der nok en grund til, siger Benny Pedersen, der ikke har tal på, hvor mange, der forsøger at snyde med rejsekortet.

Hvor mange gange kan man lade være med at tjekke ud, før I begynder at anse det som systematisk snyd?

- Det vil jeg ikke sige noget om, for så kan folk begynde at spekulere i hvordan de kører uden at tjekke ud. Jeg tror ikke, at der er flere, der udnytter rejsekortet mere end de andre former for billetter. Det er ikke nemmere at snyde, du kan jo også bare klippe en gang med klippekortet, men alligevel tage fra København til Slagelse, siger Benny Pedersen.

Men så får man jo en stor afgift, hvis man bliver snuppet i kontrollen, som man ikke får med rejsekortet?

- Ja, men kun hvis det bliver opdaget, svarer Benny Pedersen.