Nyheder

Flere slår falsk rottealarm: Kan du se forskel?

Det er lige nu højsæson for anmeldelser af rotter og rottebekæmperne har masser af se til - især i den kommende tid, når vi rammer de kolde nætter med frost. Det kan du læse mere om her.

Men selv om rotteplagen i den grad udspiller sig her i det sene efterår, så modtager mange af landets kommuner fejlagtige henvendelser fra borgere, der tror, de har spottet rotter.

Kemiingeniør og konsulent i rottebekæmpelse Kirsten Søndergaard fra Naturstyrelsen oplyser, at hun har talt med flere kommuner, som fortæller, at de har modtaget langt flere rotteanmeldelser i dette efterår end normalt.

Men det viser sig, at det ikke altid er rotter, der er på spil.

- Når kommunernes rottebekæmpere rykker ud, viser det sig ofte, at borgeren i virkeligheden har set en stor halsbåndmus i stedet for en rotte. Vi er vant til, at mus er søde og små, men halsbåndmus kan være ret store, og derfor forveksles de voksne halsbåndsmus tit med rotteunger, siger Kirsten Søndergaard.

Som udgangspunkt er en fuldvoksen rotte dog ofte næsten dobbelt så stor som en fuldvoksen halsbåndmus. Og har man huset fuld af halsbåndmus må man for egen regning sørge for at komme af med dem, da det ikke er en kommunal opgave.

Og det er en god idé at få gjort, for mus er – ligesom rotter – smittebærer af en lang række sygdomme, der kan overføres til mennesker. For eksempel kan de bære på salmonellabakterier, som kan gøre mennesker syge, og i værste fald kan svagelige mennesker dø af en salmonellainfektion.

- Halsbåndmus er selvfølgelig ikke lige så skrækindjagende for mange mennesker som rotter, men derfor skal man stadigvæk sørge for, at de ikke har adgang til ens madvarer, og det er også fornuftigt overordnet set at sikre, at de ikke er i ens hjem, siger Kirsten Søndergaard.

Grunden til at folk forveksler halsbåndmus med rotter, skyldes at de er betydeligt større mus end eksempelvis husmusen. Dens kropslængde er mellem 9 og 13 cm, og så har den en halelængde på 9,5- 13,5 cm samt en kropsvægt på mellem 25 og 50 gram. Halsbåndmusen lever i den milde del af året udendørs, men trækker ind om efteråret - typisk i september-oktober måned.

Rottelov

Rotten er et alvorligt skadedyr, der årligt ødelægger for millioner af kroner. Fødevarer til både mennesker og dyr ædes eller inficeres. Kloakrør, husinventar, el-installationer og meget mere udsættes dagligt for an­greb. Derfor skal truslen fra rotterne tages seriøst.

Som husejer er man økonomisk ansvarlig for den del af kloakken, der befinder sig inde på egen grund. Et rotteangreb kan, hvis man ikke passer på, meget vel ende med femcifrede beløb til udbedring af skader. De økonomiske skader er dog ikke de værste. Rotten fører forskellige smitsomme sygdomme med sig, hvor­af nogle endda er meget farlige.

Derfor skal den bekæmpes. Det siger loven. Og derfor har alle pligt til straks at meddele kommunen, hvis de opdager rotter.

Kilde: Naturstyrelsen