Nyheder

Morten Olsens helt egen showtime i Beograd

Der var blæst om Morten Olsen forud for fredagens EM-gyser i Beograd. Nærmest storm. Skulle han ligefrem fyres, hvis resultatet ikke var tilfredsstillende? Så skarpt blev den danske landstræners fremtid ridset op enkelte steder i den danske sportspresse. ”Nu er showtime forbi”, sagde landstræneren på det afsluttende pressemøde og afviste at tale mere om sin egen person.

Han tog bare fejl, Olsen. For showtime var langt fra forbi, men lå i stedet og ventede på det mennesketomme Partizan Stadion. Olsen verfede samtlige mørke skyer væk med en stor taktisk bedrift – der var ligeså mesterligt udført af spillerne i Beograd.

Alle advarselslamper blinkede ellers, da danskerne hurtigt kom bagud og lignede et hold på regulær katastrofekurs. Men med ryggen mod muren rystede Olsen ikke på hånden og afveg ikke fra sin oprindelige plan. Danskerne tiltvang sig herredømmet over kampen og forblev tro mod de taktiske retningslinjer.

Kvist, Kahlenberg, Krohn Dehli og Eriksen tog kontrol over bold og kamp fra centralt hold og pressede serberne væk fra initiativet og langt tilbage på egen banehalvdel. Og i forreste linje var Lasse Vibe en evig kilde til uro med sine flænsende, dybe løb, som særligt Christian Eriksen havde godt blik for.

Morten Olsen har i de foregående kvalifikationskampe foretaget en udskiftning allerede ved pausetid, men i Beograd viste landstræneren sine startere stor tillid. Olsen havde lugtet og fornemmet, hvor det bar henad – og efter pausen holdt danskerne i store passager hof foran de gabende tomme tribuner, mens de frustrerede serbere løb spidsrod i de danske kombinationer.

Lasse Vibe udnyttede sin rolle som halv højrekant / halv angriber perfekt, og Christian Eriksen boltrede sig med udgangspunkt på den modsatte kant og skar ind i de mange ”lommer” i den skrøbelige serbiske defensiv. Ofte udskældte William Kvist spillede en af sine bedste landskampe i sin defensive midtbanerolle, og Thomas Kahlenberg viste sig som et godt valg ved Kvists side i unge Pierre Emile Højbjergs skadesfravær.

Med taktisk snilde og stor vedholdenhed fra dansk side lykkedes det at udstille de serbiske verdensstjerner i en ganske ensidig anden halvleg, hvor Nicklas Bendtner med to mål og Simon Kjær med et fint hovedstød stod for træfferne i den danske 3-1-sejr.

Morten Olsen beviste, at han på ingen som helst måde er færdig som inspirator og indpisker for det danske landshold.  Aftenen var en regulær dansk fest. Showtime med Olsen som instruktør, og Vibe, Eriksen, Kjær og Bendtner i fremtrædende hovedroller.