Nyt job: Lene Espersen siger farvel til dansk politik

Den tidligere leder af Det Konservative Folkeparti og nuværende politiske ordfører, Lene Espersen, trækker sig med øjeblikkelig virkning fra dansk politik. Efter 20 år i dansk politik har hun valgt at takke ja til et job som administrerende direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.

Det oplyser Det Konservative Folkeparti i en pressemeddelelse tirsdag aften.  

- Jeg har fået tilbudt et drømmejob, som jeg ikke kan sige nej til. Jeg har netop haft 20 års jubilæum i Folketinget, været opstillet ved seks folketingsvalg og med udgangspunkt i Nordjylland gennem årene stolt repræsenteret Det Konservative Folkeparti. Det er blevet til ti år i opposition og ti år i regering, og det har været et privilegium at være med til at påvirke Danmark i konservativ retning, siger Lene Espersen.

Lene Espersen blev valgt som partiets politiske ordfører i august, da Søren Pape Poulsen overtog posten som leder af De Konservative efter Lars Barfoed. Ifølge flere politiske kommentatorer var valget af en person med solid politisk erfaring ved siden af den noget uerfarne Søren Pape Poulsen, der ikke er folketingsmedlem, en styrkelse af partiet.

På trods af sit farvel til dansk politik, tror Lene Espersen, at Søren Pape Poulsen går en positiv fremtid i møde som leder for De Konservative:

- Jeg er overbevist om, at partiet med vores nyvalgte partiformand, Søren Pape Poulsen, går en positiv fremtid i møde. Jeg er ikke i tvivl om, at Søren er den rette person til at skabe fornyet fremgang for vores parti. Samtidig er jeg sikker på, at min afløser i Folketinget, Daniel Rugholm, vil varetage de nordjyske vælgernes interesser på fornemste vis, meddeler Lene Espersen.

Efter 20 år i Folketinget er det tid til luftforandring. Jeg er blevet tilbudt – og har ikke kunnet sige nej – til et...

Posted by Lene Espersen on Tuesday, November 4, 2014

Daniel Rugholm er viceborgmester i Hjørring Kommune.

Fuld forståelse for hendes beslutning
Søren Pape Poulsen har ”fuld forståelse” for Lene Espersens beslutning:

- Jeg er meget glad for den store indsats, Lene har ydet for partiet gennem tre årtier. Hun har stort set prøvet alt, der er at prøve i dansk politik. Hun har kæmpet hårdt for den konservative sag og har om nogen aftjent sin værnepligt for partiet. Jeg har fuld forståelse for, at hun ønsker at prøve kræfter med nye udfordringer, hvilket jeg ønsker hende held og lykke med, siger Søren Pape Poulsen. 

Søren Pape Poulsen ser med Daniel Rugholm dog samtidig frem til at få en ung og dynamisk politiker ind på Christiansborg:

- Jeg er ikke bleg for at kalde ham for et af partiets store talenter. Jeg glæder mig til at byde ham velkommen i folketingsgruppen.

Udnævnelsen af Lene Espersen blev desuden set som et politisk comeback for den tidligere konservative leder, der måtte trække sig som formand efter kritik af, at hun valgte en familietur til Mallorca fremfor et møde i Arktisk Råd, som blandt andet Hillary Clinton deltog i.

Lene Espersen er den anden konservative toppolitiker, der har sagt farvel til dansk politik inden for kort tid. Den 20. oktober meddelte partiets retsordfører Tom Behnke, at han ikke stiller op ved næste folketingsvalg. 

Lene Espersen har bestredet adskillige ministerposter: Hun har været udenrigsminister, økonomi- og erhvervsminister samt justitsminister.

Lene Espersen tiltræder den nye stilling 1. december.