Nyheder

Forældre om dårligt indeklima: Børnene kommer hjem med ondt i hovedet

Luften i danske klasselokaler er så dårlig, at det går ud over elevernes koncentration. Det viser en stor undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet(DTU) har foretaget.

Det er for dårligt mener formand for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, for det går hårdt ud over børnene, der med reformen skal sidde flere timer på skolebænken.

- Vi får masser af henvendelser fra forældre, fordi de har børn, der kommer hjem fra skole med ondt i hovedet, og deres astmasymptomer bliver værre, når de kommer hjem fra skole, så det er et kendt problem på skolerne, siger hun til TV 2 News.

Lignende undersøgelse blev lavet i 2009, og indeklimaet er ikke blevet bedre siden da – tværtimod. I 19 pct. af klasselokalerne var koncentrationerne mere end dobbelt så høje som anbefalet, og der er ca. 20.000 elever, der har deltaget i undersøgelsen.

Derfor er tallene også ekstra skuffende, mener Mette With Hagensen.

- Jeg er dybt skuffet over, at der ikke er sket en ændring siden 2009, for der så vi, hvor slemt det stod til, og vi ved, at det påvirker indlæringen og skader trivslen. Den anden side er skimmelsvampene, hvor vi ikke ved, hvad langtidseffekterne er.

Formanden peger på, at en løsning kunne være, at børnene blev en del af arbejdsmiljøloven.

- Jeg tror ikke, at man vil byde kommunalt ansatte de samme standarder og skulle blive ved med at arbejde under de forhold, men det gør man så med børnene. Hvis vi kan sikre, at vores børn har de samme arbejdsmiljø som de voksne, så er vi kommet langt, siger hun. 

Også formand for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson, mener at eleverne skal have bedre rettigheder.

- Det er skuffende, for man har lavet samme undersøgelser tilbage i 2009, og det er ikke blevet bedre siden da, og det er for dårligt.

- På lang sagt skal man investere i ventilation og give os elever nogle rettigheder, for vi er ikke godt nok dækket ind nu, siger hun til TV 2 News. 

Er der dårligt indeklima på dit barns skole, vil vi meget gerne høre om jeres oplevelser.