Nyheder

BUPL: Børn skal selv lære at tage tøj af og på

- Børnene skal selv lære at tage deres tøj af og på. Det er bedst for deres motorik, og det sparer samtidig pædagogerne en masse tid, som de så kan bruge på børnene på bedre måder. Vores opfordring må være, at forældrene giver deres børn noget tøj på, som de selv kan komme i og af, siger Lasse Bjerg Jørensen, der er faglig sekretær i BUPL, efter at det torsdag kom frem, at flere pædagoger i København frygtede, at de ville ende med slidgigt på grund af de trykknapper, der findes i mange børns tøj.

Hos BUPL har man ingen kendskab til, at slidgigt opstår af arbejdet med trykknapperne i ungernes tøj. Men de kan godt se en problemstilling i trykknapperne.

Overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, Jane Frølund Thomsen, ser heller ikke noget problem i trykknapperne i børnenes tøj. I hvert fald ikke hvad angår slidgigt eller udviklingen af samme.

- Der er ikke noget belæg for at sige, at det øger risikoen for at udvikle slidgigt i fingrene. Der er ikke tale om en så kraftig bevægelse, at det i sig selv kan forårsage slidgigt.

Det siger hun til DR P4 København.

Gigtforening bakker op

Hun bakkes op af både Gigtforeningen og BUPL, der organiserer mange af de pædagoger, der til daglig trykker på trykknapperne i institutionerne.

- Man skal som pædagog ikke være bekymret for at udvikle slidgigt af trykknapperne på børnenes tøj. Selvfølgelig kan det gøre ondt i fingrene, hvis man gentager den samme bevægelse mange gange. Men vi har ingen beviser på, at det medfører slidgigt, siger faglig sekretær i BUPL, Lasse Bjerg Jørgensen til tv2.dk.

Mikael Kemner er fysioterapeut i Gigtforeningen. Han afviser også, at trykknapperne skulle udvikle slidgigt.

Kan gøre ondt

- Jeg er fuldstændig enig med overlæge Jane Frølund Thomsen. Mange gentagne bevægelser kan naturligvis gøre ondt i fingrenes muskulatur, ledbånd og sener. Overbelastning kan gøre rigtig ondt, og det kan være dét, pædagogerne mærker, siger Mikael Kemner til tv2.dk.

Godt nok kan bevægelsen medføre smerter i fingre og lignende, men gigt tror fysioterapeuten altså ikke på, at trykknapperne udløser.

- Der skal en helt anden belastningsgrad til, hvis der skal kunne opstå slidgigt af trykknapperne. Det kan gøre ondt, men det kan absolut ikke kaldes gigtfremkaldende, siger Mikael Kemner.