Hvordan kommer cykelsporten videre fra en doping-betændt fortid? Skal alle med den mindste tilknytning til doping på et eller andet tidspunkt i sit liv bandlyses, eller skal der trækkes en streg i sandet og tilbydes en ny chance med håbet om en bedre fremtid? Team Sky og Team Tinkoff-Saxo viser os to forskellige svar på de spørgsmål.

Tinkoff-Saxos holdning til problematikken bliver i øjeblikket tydeliggjort. Oleg Tinkov og Bjarne Riis er i gang med skifte ud i personalet bag cykelholdet, og det er de navne, der kommer ind på holdet, som er interessante i denne sammenhæng.

Tinkoff-Saxo ansætter til næste sæson Nicki Sørensen, Bobby Julich (tidligere CSC-rytter, red), Sean Yates og Patxi Vila til den sportslige ledelse. Ud går i hvert fald sportsdirektørerne Philippe Mauduit og Fabrizio Guidi.

Tre af de fire har været indblandet i doping. Yates og Julich var begge ansat som sportsdirektører på Team Sky indtil 2012, men stoppede da det britiske hold gennemførte en intern undersøgelse af alle ansatte. Lidt karikeret spurgte General Manager David Brailsford alle sine ansatte, om de på noget tidspunkt i deres karriere har haft noget med doping at gøre. Svarede man ja, blev man fyret, men svarede man nej, kunne man blive. Bobby Julich svarede ja. Han indrømmede, at han dopede sig fra 1996 til 1998. Belønningen for ærligheden var en fyreseddel.

Sean Yates' situation var lidt mere grumset. Han stoppede efter den interne undersøgelse, men hævdede, at han trods seks års samarbejde med Lance Armstrong ikke så noget til doping. Han indrømmede altså ikke noget, men valgte alligevel at stoppe på Sky, og proklamerede at han ville stoppe helt i cykelsporten.

Yates blev i sin aktive karriere i 1989 testet positiv for anabolske steroider, men en fejl på laboratoriet gjorde, at B-prøven ikke gav samme svar som A-prøven og Yates slap ud af saksen.  

Og for lige at gøre Team Skys interne undersøgelse færdig, så var der en tredje sportsdirektør, som også stoppede på holdet i samme ombæring, og det var Steven de Jongh. Han er i dag ansat på Tinkoff-Saxo, og har i løbet af det seneste år været den sportsdirektør, som har været tættest på Alberto Contador. Steven de Jongh indrømmede, at han dopede sig fra 1998-2000 men nægtede at have set eller været med til organiseret doping, selvom han kørte på TVM og Rabobank. Alle tre sportsdirektører, som røg ud af Sky er i næste sæson under Bjarne Riis’ ledelse.

Spanieren Patxi Vila er den sidste mand, som kommer ind på Tinkoff-Saxo i en endnu ukendt rolle. Den 39-årige eks-rytter blev i 2008 testet positiv for testosteron.

Også på ryttersiden ansætter Bjarne Riis folk med en dopingfortid. Udover Alberto Contador, som har afsonet karantæne i sin clenbuterol-sag, så tager Riis sin gamle ven Ivan Basso ind på holdet i næste sæson. Altså den Basso, som i 2008 sendte cykelsporten og Riis i en historisk krise, da han og mange flere blev fanget i dopingsagen Operation Puerto.

Er Riis ligeglad med, om hans folk har været involveret i doping? Jeg spurgte ham under Vuelta a Espana i år, hvilke tanker han havde gjort sig i forhold til at ansætte Ivan Basso igen.

- Jeg har egentlig ikke gjort de store tanker omkring det. Han er kommet igen, og han har vist med den måde, han har kørt på, at han fortjener en chance, lød svaret.

Og derudover har Bjarne Riis ikke lyst til at tale om, hvad der er sket tidligere. Det handler om nutiden, hvor doping ikke tolereres.

Der findes ikke det cykelhold i verden, som ikke tager afstand til doping, men Team Sky står alligevel som en modsætning til Tinkoff-Saxo i dette tilfælde. Deres ”zero-tolerence”-politik betyder, at holdet på ingen måde accepterer, at en ansat på holdet har haft den ene eller anden tilknytning til doping. Ingen eks-dopere.

Har man udstået sin straf, er man lige så fri som enhver anden, og med den nok så rigtige pointe har Bjarne Riis og Oleg Tinkov deres på det tørre. Men UCI har faktisk lavet en regulering, der forbyder eks-dopere, at havde ledelsesmæssigt ansvar på et cykelhold. Reglen blev indført i 2011, men den er ikke retrospektiv, og derfor er den ikke aktuel for dem, Tinkoff-Saxo har ansat.

Den nyligt pensionerede Thor Hushovd blandede sig også i debatten forleden, da han i forbindelse med udgivelsen af sin bog sagde, at ingen med en dopingfortid burde lede et cykelhold. Den holdning står han ikke alene med.

Den internationale cykelunions (UCI) præsident Brian Cookson vil også se på, om der kan laves yderligere reguleringer i forhold til reglen om eks-dopere. Det fortalte han i september til norske VG.

- Vores advokater mente, at tilbagevirkende kraft ville være vanskeligt. Men jeg vil se på det med friske øjne. Det vil være vanskeligt at smide en stor gruppe mennesker ud, og fortsat have en bæredygtig sport. Jeg mener, at det centrale er, om folk faktisk har bidraget med information overfor sandhedskommissionen (UCIs dopingundersøgelse, red).

Imens ansætter Bjarne Riis de folk, der passer bedst til hans hold. Doping-fortid eller ej.