Nyheder

Region: Derfor brugte vi hjerteklap trods advarsel

Tre danske regioner har i dag besluttet at stoppe med at bruge hjerteklappen Mitroflow, oplyser Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark i en pressemeddelelse. 

Det sker efter en undersøgelse fra danske hjertelæger konkluderer, at der er overdødelighed ved at anvende denne type hjerteklap.

- De tre lægefaglige direktører er enige om, at rapporten med stor overbevisning viser en betydelig risiko for klap utæthed og overdødelighed forbundet med Mitroflow hjerteklapperne, skriver regionerne i pressemeddelelsen.

Hjerteklappen har været brugt i Danmark siden 1995, og fra 2005 har 1293 patienter fået indopereret Mitroflow.

Tidligere advaret

Regionerne trækker hjerteklappen tilbage nu, selvom hjertelæger, allerede mens Mitroflow-klappen var i udbud, advarede imod at bruge klappen, som TV 2 kunne afsløre tidligere fredag.

- Det er rigtigt, at vi i udbudsprocessen er blevet advaret af nogle hjertelæger, som sagde, at de har mere tillid til en anden hjerteklap end til Mitroflow-klappen, fortæller Ole Thomsen, sundhedsdirektør i Region Midtjylland, til TV 2 NEWS.

I Region Midtjylland stoppede man med at anvende mitroflow-klapperne i 2007, men regionen har været med til at køre udbuddet.

Billigere at købe

Han fortæller, at Mitroflow-klappen var billigere end den anden type biologiske hjerteklap på markedet, og derfor valgte regionerne denne klap.

- Når Mitroflow-klappen alligevel har vundet et udbud, så er det fordi den har kvaliteten tre, som er i orden, mens den som lægerne gerne vil have, åbenbart vurderes til at have kvaliteten fire, dvs. at det er den bedste i forhold til den her vurdering. Jeg kender ikke udbuddet i detaljer, men den klap, der kun har fået tre, har vundet fordi der væsentlig billigere, siger Ole Thomsen.

Søge erstatning

I Danmark lever 587 personer med hjerteklappen fra Mitroflow. Regionerne har samtidig besluttet at indkalde patienter med hjerteklappen til et ekstraordinært tjek.

- Alle de patienter, som i Århus har fået indsat klappen, har allerede været til kontrol, og de ved allerede nu, hvor nervøse de skal være. Der er nogle få, som har fået komplikationer, som skal have rettet op på ved en re-operation. De er også alle sammen blevet vejledt i, om de kan søge patienterstatning, fortæller Ole Thomsen.

Er du en af de personer i Danmark, som lever med en Mitroflow hjerteklap? Så vil vi meget gerne høre din historie på 1234.

Sagen kort

Tre regioner valgte hjerteklappen Mitroflow, da biologiske hjerteklapper sidst var i udbud. Det gjorde de, selv om hjertelæger fra Aarhus Universitetshospital havde advaret om netop dette mærke.

September 2013: Biologiske hjerteklapper kommer i udbud

Januar 2014: Hjertelæger fra Aarhus Universitetshospital kontaktede Sundhedsstyrelsen med en bekymring om at Mitroflow ville vinde udbuddet. På trods af hjertelægernes bekymring valgte region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland fortsat at bruge Mitroflow.

September 2014: Hjertelæger fra de tre regioner udarbejder en rapport, der sammenligner Mitroflow med en anden type hjerteklap. Rapporten konkluderer tidligere degeneration af hjerteklappen og øget dødelighed.

Oktober 2014: Sundhedsdirektørerne for de tre regioner har meddelt Sundhedsstyrelsen at man vil stoppe brugen af Mitroflow, og vil indkalde alle patienter med hjerteklappen til kontrol.