Nyheder

Banebrydende teknik fjerner og genskaber bryster i samme indgreb

Se indslag om den nye metode i 19 Nyhederne torsdag aften på TV 2.

4.800 danske kvinder bliver i gennemsnit ramt af brystkræft om året. Nogle af dem vælger at få fjernet deres bryster for at forebygge, at kræften vender tilbage.

Én af dem er 44-årige Lisbeth Grundtvig, som fik konstateret brystkræft sidste år. For hende betød det meget, at hun nu kan få rekonstrueret sine bryster i samme operation, som hun får dem fjernet:

- Man kan gøre det på en lidt mere skånsom metode, end hvad jeg ellers tænker, når jeg hører om en kvinde, som har fået fjernet sine bryster. Så tænker man på den klassiske skåret hele vejen ned af brystet og fysisk væk.

Med den nye metode undgår Lisbeth Grundtvig at skulle vente i op til 2 år på at få genopbygget sine bryster, som ellers har været tilfældet tidligere for flere brystkræftpatienter.

I spidsen for den nye operationsteknik står overlæge på Rigshospitalets Plastikkirurgiske afdeling, Trine Foged Henriksen:

- Det, der er banebrydende, er, at det er en operation, hvor vi kan operere patienten færdig i et og samme indgreb. Tidligere skulle patienten først have fjernet et bryst, og så kunne man senere rekonstruere, hvor patienten enten har kunnet tilbydes et implantat, eller hvor man brugte noget af deres eget væv. Nu har vi et meget bredt spekter.

Den nye måde at operere brystkræftpatienter på foregår ved, at en brystkirurg først fjerner kvindens eget brystvæv gennem et snit i brystet. Derefter tager en plastikkirurg over og syer et nyt væv kaldet en Strattice ind under brysthuden.

Vævet syes fast til brystets muskulatur, og det er så meningen, at patientens eget væv skal vokse ind i det nye, så det sammen kommer til at fungerer som en form for indre bh, der skal holde fast på implantatet, som erstatter kvindens brystvæv.

Overlæge Trine Foged Henriksen understreger dog, at operationen ikke egner sig til alle patienter. For at den skal blive vellykket, skal patienten opfylde nogle krav.

- Det kræver, at der er tilstrækkelig tyk hudlap efter mastektomien. Det kræver også at patienten er ikke-ryger, for at vi får så god en helingsproces som muligt, og at der ikke er andre konkurrerende sygdomme, som kan forsinke en heling. Så er der for mange risici forbundet med det her indgreb, så skal man vælge at lave en rekonstruktion med en af de andre mange teknikker, vi har.

Operationen bliver foretaget på Rigshospitalet, Herlev, Roskilde, Odense, Vejle, Viborg, Esbjerg, Åbenrå og Århus. Udover at henvende sig til brystkræftpatienter, kan kvinder der er genetisk disponeret for at udvikle brystkræft også komme i betragtning til operationen. 

Se indslag om den nye metode i 19 Nyhederne torsdag aften på TV 2.