Nyheder

Banebrydende teknik fjerner og genskaber bryster i samme indgreb

Se indslag om den nye metode i 19 Nyhederne torsdag aften på TV 2.

4.800 danske kvinder bliver i gennemsnit ramt af brystkræft om året. Nogle af dem vælger at få fjernet deres bryster for at forebygge, at kræften vender tilbage.

√Čn af dem er 44-√•rige Lisbeth Grundtvig, som fik konstateret brystkr√¶ft sidste √•r. For hende bet√łd det meget, at hun nu kan f√• rekonstrueret sine bryster i samme operation, som hun f√•r dem fjernet:

- Man kan g√łre det p√• en lidt mere sk√•nsom metode, end hvad jeg ellers t√¶nker, n√•r jeg h√łrer om en kvinde, som har f√•et fjernet sine bryster. S√• t√¶nker man p√• den klassiske sk√•ret hele vejen ned af brystet og fysisk v√¶k.

Med den nye metode undgår Lisbeth Grundtvig at skulle vente i op til 2 år på at få genopbygget sine bryster, som ellers har været tilfældet tidligere for flere brystkræftpatienter.

I spidsen for den nye operationsteknik står overlæge på Rigshospitalets Plastikkirurgiske afdeling, Trine Foged Henriksen:

- Det, der er banebrydende, er, at det er en operation, hvor vi kan operere patienten f√¶rdig i et og samme indgreb. Tidligere skulle patienten f√łrst have fjernet et bryst, og s√• kunne man senere rekonstruere, hvor patienten enten har kunnet tilbydes et implantat, eller hvor man brugte noget af deres eget v√¶v. Nu har vi et meget bredt spekter.

Den nye m√•de at operere brystkr√¶ftpatienter p√• foreg√•r ved, at en brystkirurg f√łrst fjerner kvindens eget brystv√¶v gennem et snit i brystet. Derefter tager en plastikkirurg over og syer et nyt v√¶v kaldet en Strattice ind under brysthuden.

Vævet syes fast til brystets muskulatur, og det er så meningen, at patientens eget væv skal vokse ind i det nye, så det sammen kommer til at fungerer som en form for indre bh, der skal holde fast på implantatet, som erstatter kvindens brystvæv.

Overlæge Trine Foged Henriksen understreger dog, at operationen ikke egner sig til alle patienter. For at den skal blive vellykket, skal patienten opfylde nogle krav.

- Det kræver, at der er tilstrækkelig tyk hudlap efter mastektomien. Det kræver også at patienten er ikke-ryger, for at vi får så god en helingsproces som muligt, og at der ikke er andre konkurrerende sygdomme, som kan forsinke en heling. Så er der for mange risici forbundet med det her indgreb, så skal man vælge at lave en rekonstruktion med en af de andre mange teknikker, vi har.

Operationen bliver foretaget p√• Rigshospitalet, Herlev, Roskilde, Odense, Vejle, Viborg, Esbjerg, √Öbenr√• og √Örhus. Udover at henvende sig til brystkr√¶ftpatienter, kan kvinder der er genetisk disponeret for at udvikle brystkr√¶ft ogs√• komme i betragtning til operationen. 

Se indslag om den nye metode i 19 Nyhederne torsdag aften på TV 2.