Advokat for formodet attentatmand: Jeg er utryg pĂĄ hans vegne

Der er ikke meget grund til at fæste lid til oplysningerne fra de tyrkiske myndigheder i sagen om løsladelsen af Lars Hedegaards formodede attentatmand BH. Det siger Thorkild Høyer til TV 2.

Ifølge det tyrkiske udenrigsministerium blev beslutningen om at løslade den danske statsborger truffet af det tyrkiske retsvæsen, men Thorkild Høyer er skeptisk og kalder forklaringen ”en sang fra de varme lande," siger han fra en telefonforbindelse fra Tunesien.

- Jeg ville nok bede om at få dokumentation for de oplysninger. Jeg har ikke set noget dokumentation. Jeg ved heller ikke, om han faktisk er en fri mand. Jeg fik oplyst via hans familie i Danmark, at han ville kontakte mig, men det har jeg ikke gjort, siger han og fortsætter:

- Jeg ved ikke, hvor han er – eller om han er anbragt i et tredje og hemmeligt fængsel. Jeg er utryg ved situationen på hans vegne.

Ville udleveres til Danmark

Den formodede attentatmand er angiveligt blevet løsladt efter en appel fra hans tyrkiske advokat, men den danske forsvarsadvokat fik en anden besked af BH.

- Min klient bad om at frafalde appellen, da den stod i vejen for hans udlevering til Danmark, siger Thorkild Høyer.

Det er ikke lykkedes Thorkild Høyer at få fat i hans klients tyrkiske advokat, ligesom hans familie i Danmark heller ikke har hørt fra ham.

- Det er jo i sig selv urovækkende, at han ikke kontakter mig – det ville han have gjort under normale omstændigheder. Der er lidt for meget kispus over det tyrkiske retsvæsen. De påstår jo, at han er på fri fod og stadig i Tyrkiet – så burde det være en smal sag, at finde ham, siger han.

Mistede enhver kontakt til klient

Thorkild Høyer fremhæver, at det har været meget svært generelt at råbe de tyrkiske myndigheder op i sagen.

- De har fjernet min klient fra ét fængsel til et andet fængsel uden at oplyse, hvor fængslet lå. Jeg mistede enhver kontakt til min klient. Det samme gjorde de danske myndigheder.

BH’s løsladelse fra det tyrkiske fængsel skete omtrent på samme tidspunkt som en udveksling af fange mellem Tyrkiet og Islamisk Stat, men den danske forsvarsadvokat har ikke set noget, der underbygger den påstand.

- Der er ingen oplysninger, der peger i den retning andet end sammenfald af nogle tidsangivelser.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.