Nyheder

Jagten på 'ubåden': Det ved vi

Det svenske forsvar har siden fredag ledt efter det, som svenskerne selv blot refererer til som ’fremmed undervandsaktivitet’. Ifølge flere svenske medier er der dog tale om en ubåd eller en miniubåd.

Blandet andet Svenska Dagbladet mener at vide, at der er tale om en russisk miniubåd. Det har det svenske forsvar dog ikke bekræftet. Russerne selv er endnu mindre meddelsomme. De nægter ethvert kendskab til, at russiske fartøjer skulle befinde sig i svensk farvand.

På trods af, at svenskerne ikke bider på præmissen om, at en russisk ubåd befinder, eller har befundet, sig i den svenske Skærgård, brænder svenskerne i øjeblikket et tocifret millionbeløb af i jagten på den ’fremmede undervandsaktivitet’. Hver dag.

Der har været mange spekulationer, konspirationsteorier og alt midt i mellem. Men her er, hvad svenskerne har bekræftet:

Torsdag den 16. oktober:

Svenskerne opfanger signalspænding og radiokommunikation på russisk. Det bliver sendt på en russisk kanal, der bruges i nød.  

Fredag den 17. oktober:

Försvarsmakten får fredag formiddag oplysninger om en observation, der indikerer ’fremmed undervandsaktivitet’ i Kanholmsfjärden i Stockholms skærgård.

Fredag eftermiddag gøres endnu en observation. Denne gang i Nämndöfjärden. Der er stadig tale om det, svenskerne kalder ’fremmed undervandsaktivitet’.

Klokken 17.10 meddeler det svenske forsvar, at de har fået ’troværdige oplysninger’ om ’fremmed undervandsaktivitet’ i skærgården ved Stockholm. En eftersøgning igangsættes.  

Klokken 22, cirka: Ifølge oplysninger, som Svenska Dagbladet er kommet i besiddelse af, bliver der torsdag sendt et nødsignal via en sender i den svenske skærgård. Opkaldet går via senderen til en modtager i den russiske by Kaliningrad, hvor Rusland har en stor flådestyrke placeret. Nødsignalet bliver sendt på en kanal, der, ifølge Svenska Dagbladet, kun benyttes af russerne. Disse oplysninger bliver imidlertid først offentliggjort lørdag.   

Lørdag den 18. oktober:

Klokken 17.00 meddeler det svenske forsvar, at man øger indsatsen i skærgården. Flere fartøjer bliver sendt til området for at deltage i det, svenskerne kategorisk nægter at kalde en ’jagt’. De insisterer på, at der er tale om en ’eftersøgning’.

Klokken 21.15 bliver Svenska Dagbladets informationer offentliggjort.

Lidt før klokken 22 lørdag aften starter spekulationerne for alvor. Det ligger dog fast, at olietankeren NS Concord har befundet sig i internationalt farvand ud for Stockholms skærgård siden den 9. oktober. Spekulationerne går på, hvorvidt skibet i virkeligheden er et såkaldt forsyningsskib for en eventuel russisk miniubåd, der befinder sig i området. Kort efter fremkomsten af disse oplysninger ændrer skibet kurs og sejler væk fra området, hvor det har befundet sig i over en uge. Det afslører data fra skibssporingsværktøjet marinetraffic.com.

Søndag den 19. oktober:

Den russiske regering benægter søndag formiddag, at nogen af deres ubåde ligger skadet i svensk farvand.

Samme formiddag tager en privatperson billedet, der senere bliver offentliggjort af Försvarsmakten. Billedet viser hvide krusninger på vandet i skærgården. Ifølge Försvarsmaktens pressekonference forsvinder krusningerne på vandet få sekunder efter, at billedet er taget. Ifølge Försvarsmakten er det den ’fremmede undervandsaktivitet’ på billedet, der leder efter i skærgården.

Kilder: Aftonbladet.se, svd.se, expressen.se