Nyheder

Dansk kvinde: Derfor overvejer jeg at tage til Syrien og kæmpe

Joanna Palani er en dansk kvinde med kurdiske rødder, og hun overvejer at tage til Syrien og kæmpe mod Islamisk Stat ved byen Kobani.

- Mit folk er endnu en gang udsat for en massakre og for en etnisk udrensning, hvor det internationale samfund passivt kigger til eller rent faktisk vender hovedet den anden vej, siger Joanna Palani til TV 2 News.

- Jeg vil bare gerne bidrage på en eller anden måde, uanset om det er humanitært eller militært, men jeg kan ikke længere se til fra de trygge rammer i Danmark, hvad der bare sker dernede. Det gør for ondt som kurder og menneske, forklarer hun.

I dagens udgave af Politiken understreger hun flere gange, at hun kun ’overvejer’ at rejse til Syrien.

- Af sikkerhedsmæssige og personlige årsager kan jeg ikke udtale for meget om det på grund af myndighederne, siger Joanna Palani.

Du kan se interviewet med Joanna Palani fra TV 2 News øverst i artiklen.

Landenes bidrag til kampen mod IS:

Koalitionen mod Islamisk Stat:

Militær støtte/deltagelse i militære operationer:

USA – har allerede gennemført op mod 50 luftangreb på IS-stillinger i Irak. Sender både våbenhjælp og humanitær hjælp til Irak, og sender op mod 500 soldater og militærrådgivere til Irak for at beskytte blandt andet den amerikanske ambassade i Bagdad. Soldaterne skal ikke deltage i direkte krigshandlinger.

Frankrig – er begyndt at flyve overvågningsflyvninger over Irak. Har spillet en rolle i luftangreb på IS-tropper, og har angiveligt lovet Irak også at spille en aktiv rolle i fremtidige angreb. Har bidraget med humanitær hjælp

Storbritannien – vil sende våben til kurderne, støtte den irakiske regering og bidrage med humanitær hjælp. Har diskuteret en aktiv rolle i luftangreb på IS, men har ikke meldt noget definitivt ud.

Canada – har biddraget med ”ammunition og militært udstyr” til kampen mod IS. Har besluttet at sende en styrke på 50 militære rådgivere til Irak. De skal dog ikke i direkte kamp

Australien – vil sende en større flystyrke til De Forenede Arabiske Emirater. Deltager desuden i den humanitære indsats

Tyskland – har lovet militær støtte til kurderne

Italien – har bidraget med ammunition og militært udstyr

MÅSKE 10 arabiske lande:

Saudi-Arabien – vil yde militær træning til rivaliserende oprørsgrupper i Syrien og andre former for assistance

Jordan – regeringen har sagt, at man ”næppe” vil bidrage med landtropper, men kan yde uvurderlig hjælp med efterretningsoplysninger om IS

Militært udstyr:

Albanien

Danmark - Har lovet at bidrage med et Hercules-transportfly, der både skal transportere våben og humanitær hjælp

Estland

Polen -

Kroatien

Tyrkiet – Har forsøgt at stoppe adgangen for udenlandske IS-frivillige, der kommer ind i Syrien via Tyrkiet, og vil måske forsøge at stoppe IS’ illegale salg af olie fra Syrien og Irak via Tyrkiet

Humanitær hjælp:

Kuwait, Rumænien, Norge, Spanien, Irland, Luxembourg, Japan, Schweiz, Sydkorea, New Zealand

INGEN DELTAGELSE I KOALITIONEN:

 Iran, Syrien.

Kilde: Le Monde / CNN / Ritzau