En russisk ubåd er angiveligt kommet i nød i Stockholms skærgård. Russisk handelsskib holder sig i nærheden.
Nye oplysninger peger på, at det er Rusland, som står bag fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, skriver Svenska Dagbladet.
Der findes således tegn på, at det er et beskadiget russisk undervandsfartøj, der angiveligt befinder sig i svensk farvand, skriver avisen.
Allerede torsdag aften skal svenske myndigheder have opfanget en radiosamtale på russisk. Samtalen blev tilsyneladende sendt på en kanal, der bruges i nødsituationer af Rusland.
Svenska Dagbladet henviser til, at avisens oplysninger er blevet bekræftet af flere forskellige kilder.
Hvis der er tale om et undervandsfartøj i nød, kan det være svært at manøvrere, og det kan forklare, hvorfor den er observeret i Kanholmsfjorden i Stockholms skærgård, skriver Svenska Dagbladet.
Er den i nød, har den brug for et forsyningsskib i nærheden, og siden i onsdags har der ligget et russisk handelsskib i internationalt farvand lige uden for Stockholms skærgård.
- Vi er opmærksomme på skibet og holder øje med det, siger en af kilderne til Svenska Dagbladet.
- Det svenske forsvar satte fredag aften mange ressourcer ind til lands, til vands og i luften efter rapporter om, at der er "undervandsaktivitet" i skærgården uden for Stockholm.
- Ubådskrænkelser af svensk territorialfarvand er indtruffet ved gentagne lejligheder under Den Kolde Krig.
- Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms skærgård, blev det den egentlige begyndelse på den såkaldte ubådskrise.
- 28. oktober 1981 gik en sovjetisk ubåd U137 på grund uden for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden.
- I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i Hårsfjärd i den sydlige del af Stockholms skærgård. Den varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.
- I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.
- I august 1983 var der mistanke om ubåd i ved Karlskrona.
- I februar 1984 var der mistanke om ubåd samt fremmede dykkere i karlskronaområdet.
- I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.
- I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som i stedet var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.
- Der bliver i årene gjort i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midten af 1990'erne efter Den Kolde Krigs afslutning.
/ritzau/