Uberettiget EU-støtte koster statskassen 158 millioner

EU’s landbrugsstøtte volder de danske myndigheder voldsomme problemer - og for de danske skatteydere: Voldsomt dyre problemer.
Onsdag tabte Danmark således en sag om landbrugsstøtte ved EU-domstolen. En sag om hektarstøtte, der betyder, at de danske skatteydere i 2009 betalte regningen på 750 millioner kroner for støtte til det danske landbrug i perioden 2002-2004.
En gennemgang af krav om tilbagebetaling fra EU-Kommissionen, som tv2.dk har fortaget, viser imidlertid, at de danske skatteydere også har betalt regningen for, at danske landmænd siden 2012 har modtaget ca. 158 millioner kroner i uberettiget landbrugsstøtte.
Det skyldes, at den ansvarlige styrelse, NaturErhvervsstyrelsen, ifølge EU-kommissionen ikke har været god nok til at kontrollere landbrugsarealerne. Pengene er allerede blevet udbetalt til landbruget – og ligesom det er tilfældet med de 750 millioner kroner - er det ikke muligt med tilbagevirkende kraft at kræve pengene tilbage fra landmændene.
Derfor ender regningen i statskassen
Årsagen er, at størstedelen af tilbagebetalingskravet på de ca. 158 millioner kroner er en procentvis beregning fra EU-Kommissionens side i forhold til den samlede udbetalte støtte, forklarer enhedschef i NaturErhvervsstyrelsen, Hans Jørgen Langfrits, til tv2.dk:
- Regningen ender hovedsageligt i statskassen, når der er tale om en såkaldt flatrate-underkendelse – dvs. en skønnet procentvis andel af det udbetalte beløb. Skønnet foretages ud fra EU-revisorers stikprøvekontroller og vurdering af det danske kontrolsystem i forhold til, hvilken risiko der ifølge EU-Kommissionens vurdering kan være for, at der er blevet udbetalt uberettiget støtte.
Med andre ord ganger EU-Kommissionen forseelserne med en procentsats, der svarer til hvor alvorligt de vurderer, manglerne er.
Spørgsmål: Hvorfor kan landbruget ikke hæfte solidarisk for, at der ifølge EU-Kommissionen er risiko for, at landbruget har fået udbetalt mere uberettiget støtte, end ved de tilfælde man fandt ved kontrolbesøgene?
- Det må man ikke efter EU-reglerne. Vi skal udbetale det fulde støtteberettigede beløb til de enkelte støttemodtagere – vi kan efter EU-reglerne ikke kræve en procentvis tilbagebetaling fra alle landbrug, der modtager landbrugsstøtte, siger Hans Jørgen Langfrits.
Derfor kan regningen kun ende et sted: I statskassen og hos de danske skatteydere.
Styrelse: Vi har strammet op
Danmark placerer sig som nummer 11 ud af i alt 27 EU-lande, som i perioden 2012 til august 2014 er blevet mødt med de største krav om tilbagebetaling af landbrugsstøtten fra EU-Kommissionen.
Tv2.dk’s gennemgangen af såkaldte underkendelser fra EU viser, at lande som f.eks. Tyskland, Irland og andre lande, der modtager mere i støtte end Danmark, i perioden er blevet mødt med et mindre tilbagebetalingskrav.
Mens Danmark således er blevet mødt med krav om tilbagebetaling på ca. 158 millioner kroner, har Tyskland i perioden betalt 120 mio. kr. tilbage til EU. Til sammenligning modtager Tyskland ca. 40 mia. kr. hvert år i landbrugsstøtte, mens Danmark modtager 7 mia. kr.
Hans Jørgen Langfrits påpeger, at NaturErhvervsstyrelsen i forbindelsen med sagen om hektarstøtte til 750 millioner kr. og de efterfølgende krav om tilbagebetaling har gennemført en lang række tiltag – blandt andet med inspiration fra Tyskland og andre lande.
- Vi har strammet meget op på vores kontroller og øget kvaliteten af vores markblok-register (billeder af store områder med marker, red.). Det bliver nu opdateret hvert 3 år, hvilket svarer til EU's bedste praksis på området. Samtidig har vi strammet op på vores fysiske kontroller ude i marken, og vi arbejder på at finde frem til definitioner, der gør det nemmere at forstå og kontrollere reglerne i forhold til græs og udyrkede araler, siger han.
Men, understreger han, ingen lande - der modtager EU-landbrugsstøtte - vil nogensinde helt kunne undgå at få krav om tilbagebetaling af uberettiget støtte til landbruget:
- Det er umuligt at lave et system, hvor man ikke kan finde 100m2 mark eller naturareal, som er havnet i den forkerte kategori.
Landbruget har fået en milliard i uberettiget støtte siden 2002
Rigsrevisionen skriver i deres årlige beretning om EU-midler for 2013, at Danmark i perioden 2002-2013 har fået krav om tilbagebetalinger på ca. en milliard kroner, fordi Kommissionen ved sine kontrolbesøg i Danmark har konstateret mangler i de danske myndigheders kontrol med landbrugsarealerne.
EU-Kommissionen udsender hvert år tre såkaldte underretning – dvs. opgørelser over krav om for meget udbetalt støtte til EU-lande.
Helt konkret drejer det sig om et tilskud, som NaturErhvervsstyrelsen udbetaler til landbruget på vegne af EU.
Støttekronerne gives til landmænd som en engangsbetaling og i nogle tilfælde som kompensation for de omkostninger, som landbruget har i forhold til særlige aftaler om at pleje og vedligeholde arealerne på en særlig miljø- og naturvenlig måde.
Tv2.dk har forsøgt at få en kommentar fra den ansvarlige minister, fødevareminister Dan Jørgensen. Fødevareministeriet henviser til NaturErhvervsstyrelsen.