Nyheder

Forkert krigerkvinde hyldes på Twitter

I løbet af de seneste dage er en ny heltinde dukket op på de sociale medier.

Kvinden er en af to ledende kommandanter for de kurdiske soldater i grænsebyen Kobani mellem Tyrkiet og Syrien.

Hun er allerede blevet et symbol på kurdernes desperate kamp mod terrorgruppen Islamisk Stat i den belejrede by.

- Mayssa Abdo - kendt under krigernavnet - Narin Afrin, har kommandoen over YPG sammen med Mahmud Barkhodan, fortæller Rami Abdel Rahman, lederen af Syriens Observatorium for Menneskerettigheder til nyhedsbureauet AFP.

Den 40-årige kvindes krigernavn afspejler, at hun kommer fra et sted i nærheden af byen Afrin, der ligger omkring 180 kilometer fra Kobani.

- De, der kender hende, beskriver hende som kultiveret, intelligent og besindig, siger Mustefa Ebdi, en kurdisk aktivist fra Kobani til nyhedsbureauet AFP. Han omtaler hende som en type der tager sig godt af sine soldater og bekymrer sig om deres velbefindende.

Historien om krigerkvinden der tappert leder sine soldater i kamp mod Islamisk Stat har spredt sig lynhurtigt via Twitter de seneste dage – ledsaget af et billede af den kvindelige kommandant – eller det var hvad Twitterbrugerne troede.

Kvinden på billedet er nemlig slet ikke Narin Afrin, hun er ikke kommandant, og billedet er ikke taget i Syrien.

Det er fotografen Matt Cetti-Roberts, der har taget billedet. Han tog det i Irak i slutningen af september da han fulgte en gruppe kurdiske snigskytter i den irakiske by Rabia.

Matt Cetti-Roberts fik ikke kvindens navn. Hun opererede som spejder der skulle se efter fjendtlige mål – en livsfarlig opgave. Manden på billedet blev dræbt af Islamisk Stat kort tid efter det blev taget.

Det forkerte Twitterfoto efterlader spørgsmålet om, hvordan Narin Afrin så ser ud. Der florerer mange fotos på de sociale medier der hylder Kobanis kvindelige kommandant, men de fleste af dem er af andre kurdiske krigere.

Billedet herunder skulle dog være ægte nok – det er taget i forbindelse med et interview som Narin Afrin gav til det kurdiske nyhedssite Firat News.

Hun har givet flere interviews om situationen i Kobani.

Inden Islamisk Stat gik i offensiven mod byen erklærede hun, at Kobani var uovervindelig.

"Det bliver ikke nemt at indtage denne by. Selv om tusindvis af medlemmer fra Islamisk Stat kommer ind i denne by, vil vi gøre det til et helvede for dem, og de vil blive slået. (...) Islamisk Stats planer om at indtage Kobani er kun en fantasi," sagde hun i et interview med Firat News. den 27. september.