Nyheder

Analyse: Helt usædvanlig tyrkisk opførsel

Sagen om løsladelsen af den formodede attentatmand, der forsøgte at dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard, er omgærdet af mystik. Ikke mindst fordi Tyrkiet - helt usædvanligt - ikke vil oplyse det danske udenrigsministerium om, hvorvidt han er løsladt eller hvis det ikke er tilfældet, hvor han befinder sig. Det siger TV 2-journalist Olav Christensen.

- Det er et meget usædvanligt forløb – at to normalt venligtsindede lande behandler hinanden på den her måde. Vi skal huske på, at der er tale om en dansk statsborger, og at Tyrkiet via internationale konventioner er forpligtet til at fortælle Danmark, hvor manden opholder sig.  De tyrkiske myndigheder har ikke villet svare, og det er sådan set en hel klar overtrædelse af deres forpligtelser.

Har forsøgt at få svar siden august

Danmark har siden august – via en fælles nordisk forbindelsesbetjent i Ankara – forsøgt at få de tyrkiske myndigheder til at oplyse, hvor den formodede drabsmand sidder fængslet.

I sidste uge fik dansk politi af et familiemedlem til den danske statsborger BH oplyst, at han er blevet løsladt i Tyrkiet. Men det er hverken lykkedes for den danske ambassade i Tyrkiet eller udenrigsminister Martin Lidegaard (R) gennem samtaler med den tyrkiske ambassadør i Danmark at få svar på, om den danske statsborger er løsladt.

Ifølge Olav Christensen regner ingen med, at BH er blevet løsladt, fordi Tyrkiet har besluttet sig for, at den danske anmodning om udlevering til Danmark har været for tyndt begrundet.

- En tyrkisk dommer har set på anmodningen og tyrkerne havde efterfølgende nogle supplerende spørgsmål, som Danmark har besvaret. Der er ikke kommet nogen spørgsmål fra Tyrkiet siden i forhold til udleveringen af den danske statsborger, siger Olav Christensen.

Britisk avis: Udenlandske Syrien-krigere udvekslet med IS

Lars Hedegaards egen teori er BH blevet løsladt som led i en fangeudveksling i september mellem Tyrkiet og Islamisk Stat (IS), hvor blandt andet 49 tyrkiske diplomater blev frigivet af IS mod 180 jihadister.

Den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, har ikke villet oplyse, hvilke fanger der har været tale om. Først forlød det nemlig, at der var tale om en fangeudveksling mellem IS og den syriske oprørsgruppe Liwa al-Tawhid, som angiveligt har et tæt forhold til Tyrkiet.

 I en tale søndag sagde Erdogan imidlertid, at ”det er ligegyldigt, hvad vi gav dem. Vi fik opgaven løst.”

Den britiske avis ”The Times” skrev for en uge siden, at udenlandske statsborgere tilsyneladende var blandt de 180 fanger, der blev frigivet til IS, herunder ni Syrien-krigere fra Storbritanninen, Frankrig, Sverige, Makedonien, Schweiz og Belgien. Det er ikke lykkedes den svenske avis Expressen at få bekræftet fra hverken det svenske udenrigsministerium eller den svenske efterretningstjeneste Säpo, om to svenske har været del af en fangeudveksling.

Flere tyrkiske medier skrev i september, at fangeudvekslingen foregik mellem den syriske oprørsgruppe Liwa al-Tawhid og IS. Ifølge Al Monitor er de tætte forbindelser mellem oprørsgruppen og Tyrkiet ingen hemmelighed.

The Hürriyet Daily citerede således embedsmænd fra justitsministeriet for at sige, at ”ingen mennesker er savnet fra Tyrkiske fængsler."

Ifølge Olav Christensen må man formode, at den danske udenrigsminister mandag vil understrege meget, meget kraftigt overfor den tyrkiske ambassadør i Danmark, at der må komme svar på, hvad der er sket med den 27-årige danske statsborger.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.