TV 2-korrespondent tæt på Kobani: Der er kun kiks tilbage – og intet vand

Helt op mod 2000 civile er fanget i krydsild mellem Islamisk Stats soldater og kurdiske tropper i den syriske by Kobani, der ligger tæt på grænsen til Tyrkiet.

Sådan lyder det fra TV 2’s korrespondent på den tyrkiske side af grænsen, Benjamin Kürstein. Han kan samtidig beretter, at der hverken er mad eller vand tilbage i byen.

- Det er en by, hvor der ikke er mad tilbage - vi får meldinger om, at der kun er kiks tilbage. Vi får samtidig meldinger om, at der heller ikke er vand, da der er lukket af for vandforsyningen ind til byen.  Sidst men ikke mindst er der ikke nogen hospitaler, der fungerer inde i byen, og der er ikke noget medicin. Det er en by, der er i dyb krise – især for de mennesker, der er tilbage, fortæller han.

Der kommer få forsyninger ind i Kobani fra den tyrkiske side, men det er meget begrænset:

- Det er kun noget, der bliver smuglet ulovligt over grænsen - noget som tyrkerne i øvrigt forsøger at forhindre kurderne i at gøre.

Tyrkiet: Det er to terrororganisationer, der kæmper mod hinanden

Både USA og det internationale samfund lægger pres på Tyrkiet for at hjælpe kurderne i deres kamp mod IS i Kobani.

- FN presser også på for, at Tyrkerne i det mindste åbner for grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, så de kurdiske frihedskæmpere – der kæmper inde i Syrien, kan få nye forsyninger som mad og vand, men også tungere våben og friske mænd, som kan komme ind og slås. De er her på den tyrkiske side af grænsen, men tyrkerne vil ikke lade dem rejse ind i Syrien og kæmpe.

Ifølge Benjamin Kürstein ser Tyrkiet konflikten som kampe mellem to terrororganisationer - og selv om de tyrkiske kampvogne holder klar på den tyrkiske side af grænsen og det tyrkiske parlament har godkendt militær magt mod IS.

- Indtil videre er der dog intet, der indikerer, at tyrkerne gør noget. Og en af årsagerne er ifølge tyrkerne, at man ikke vil involvere sig, så længe det ikke er en del af den amerikanske strategi også at gå efter Assad (Bashar al-Assad, den syriske præsident, red.)i Damaskus, siger Benjamin Kürstein.

Læse mere om Syrien-krigere

En 22-årig dansk Syrien-kriger er ifølge Der Spiegel anholdt i Aachen for at have bortført en egyptisk mand.

 PET's Center for Terroranalyse (CTA) har i slutningen af juni 2014 udarbejdet en analyse af terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien. Det er en opdatering af analysen fra november 2013.

 Ifølge CTA overstiger antallet af udrejste fra Danmark til Syrien 100

 * Mindst 15 af de udrejste er blevet dræbt.

 * Der vil fremover være flere kvinder, der udrejser fra Danmark til Syrien.

 * Hovedparten af de udrejste kæmper sammen med militante islamistiske grupper i Syrien, men der er også nogle, der kæmper med gruppen Isil i Irak - i dag kaldet IS.

 * CTA vurderer, at et betydeligt antal personer, der er udrejst fra Danmark til Syrien har opnået konkrete, militære færdigheder som følge af deres træning og deltagelse i kamphandlinger. Denne kapacitet vil kunne bruges til at gennemføre terrorangreb i Danmark.

 * CTA vurderer ligeledes, at gruppens fremgang i Irak, kombineret med en intensiveret og brutal propaganda, kan øge antallet af danske militante islamister, der udrejser for at kæmpe.

 * Gruppen kan have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i militant islamistiske miljøer i Danmark.

 * CTA vurderer, at dette kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark.

 * CTA vurderer, at øget opbakning til IS kan føre til en forøget terrortrussel mod bløde, ubeskyttede mål i Danmark.

 Samlet set giver analysen dog ikke anledning til for nærværende at ændre vurderingen af terrortruslen mod Danmark, som CTA fortsat vurderer som alvorlig.

 Kilde: (Ritzau) Politiets efterretningstjeneste - PET.