Nyheder

Lars Hedegaard rystet over løsladelse af formodet attentatmand

- Ad helvede til. Det er ikke behageligt at være udsat for et attentat og samtidig ikke vide noget om de præcise omstændigheder. Det skal jeg så gå og spekulere på resten af livet. 

Sådan svarer forfatter og Islam-kritiker Lars Hedegaard på spørgsmålet om, hvordan han har det med, at manden, som er sigtet for forsøg på at tage hans liv, nu er på fri fod, efter at have været fængslet i Tyrkiet.

Ifølge Radio Radio24syv frygter de danske myndigheder, at tyrkerne har udleveret danskeren til Islamisk Stat som led i en fangeudveksling, og at danskeren nu er på fri fod i Syrien.

Lars Hedegaard forklarer til TV 2 NEWS, at han ikke har fået noget svar på, hvorfor den formodede attentatmand nu er på fri fod.

- Jeg blev ringet op af PET fredag eftermiddag, og jeg fik at vide, at den mistænkte var på fri fod, siger Lars Hedegaard til TV 2 News. 

- Jeg spurgte, hvordan det var gået til – om han var flygtet eller blevet løsladt, men det kunne jeg ikke få at vide. Jeg fik indtryk af, at de heller ikke vidste det. Jeg går ud fra, at han er blevet løsladt, for jeg fik at vide, at han var i et sikkert fængsel, jeg har hele tiden fået at vide, at han sad sikkert bag lås og slå, siger han.

Hedegaard: Løsladt til IS

Lars Hedegaard tror selv, at Tyrkiet har løsladt den sigtede til IS.

- Der var en fangeudveksling 20. september, hvor IS løslod 49 – tror jeg det var - tyrkiske statsborgere fra Mosul, og journalister fra et tyrkisk medie spurgte, om der var betalt løsepenge, men det benægtede Erdogan, men han benægtede ikke, at der måske var frigivet fanger. Jeg går ud fra, at det kan være i den forbindelse, at han er løsladt, siger Lars Hedegaard og tilføjer:

- Det er klart, at hvis IS vil have den mand ud, så har han terrorforbindelser, og det har jeg altid troet. Jeg har aldrig troet på, at han handlede på egen hånd.

Flere tyrkiske medier skrev i september, at fangeudvekslingen foregik mellem den syriske oprørsgruppe Liwa al-Tawhid og IS. Ifølge Al Monitor er de tætte forbindelser mellem oprørsgruppen og Tyrkiet ingen hemmelighed.

The Hürriyet Daily citerede således embedsmænd fra justitsministeriet for at sige, at ”ingen mennesker er savnet fra Tyrkiske fængsler.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har efterfølgende hverken villet be- eller afkræfte, hvor fangerne fra fangeudvekslingen sad fængslet, og altså herunder om fangerne sad i tyrkiske fængsler.

Hedegaard: Jeg får aldrig svar

Lars Hedegaard er skuffet over, at den sigtede nu formodentlig aldrig kommer i retten, så han kan få svar på, hvorfor han blev forsøgt dræbt.

- Jeg tror ikke, at han kommer og skyder igen, næste gang sender de sikkert en, der er bedre til at skyde. Men det er nedslående, at der ikke kommer en retssag, og jeg får ikke at vide hvilke motiver, der var bag og hvilke beviser, der er mod ham. Politiet har åbenbart både fingeraftryk og DNA, men hvem han samarbejdede med og hans terrorforbindelser – det får jeg aldrig noget at vide om.

Til dr.dk bekræfter den 26-åriges forsvarer Thorkild Høyer, at hans klient har været på fri fod i flere uger.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.