Drop jeres beskyldninger om racisme

I sidste uge var jeg p√• racismesafari i selskab med en journalist og en fotograf fra Ekstra Bladet.¬†Anledningen var, at Astrid Lindgrens fort√¶llinger¬†om lille Pippi Langstr√łmpe¬†i Sverige er¬†blevet beskyldt for at¬†indeholde racistiske undertoner.¬†Beskyldningerne har blandt andet resulteret i, at visse passager i b√łgerne og filmene er blevet √¶ndret eller fjernet helt.

Vores safaritur¬†fandt sted i¬†Super Brugsen i¬†Albertslund Vestcenter¬†og p√• biblioteket i Br√łndby, hvor jeg skulle vurdere, om nogle af f√łdevarerne¬†eller b√łgerne udstr√•lede¬†racisme.¬†Vi kom blandt andet¬†omkring Cirkel Kaffe, Lille Sorte Sambo og ikke mindst Haribos omdiskuterede Skipper Mix. I sidstn√¶vnte blev de karakteristiske afrikanske masker¬†fjernet¬†helt¬†fra blandingen¬†i Sverige¬†tidligere p√• √•ret,¬†grundetbeskyldninger om racisme.

Jeg¬†er et brunt menneske og¬†har afrikanske r√łdder, men jeg¬†har aldrig nogensinde f√łlt mig st√łdt eller provokeret over, at Pippi Langstr√łmpe kalder¬†sin far for ‚ÄĚnegerkonge‚ÄĚ. Eller at Haribo har¬†sorte lakridsmasker i deres Skipper Mix.¬†Det g√•r ud over min fantasi, at nogle mennesker kan mene, at lakridsmaskerne er racistiske eller¬†s√¶tter¬†etniske grupper¬†i et d√•rligt lys.

Når jeg læser om sager som ovenstående plejer jeg som ofte at få mig et godt grin over svenskernes forargelse og politiske korrekthed.

Der er¬†dog¬†noget, som¬†provokerer mig i¬†de¬†her¬†sager. Det er, at de hvide¬†√łvre middelklasseborgere,¬†som¬†ofte¬†st√•r bag¬†anklagerne¬†om racisme,¬†indirekte giver udtryk for,¬†at mennesker som mig er undertrykte¬†og helst skal beskyttes fra¬†m√¶gtige, hvide¬†menneskers¬†uartigheder rettet imod¬†mine farvef√¶ller¬†og mig.

Og hvorfor i alverden g√łr de dog det? M√•ske fordi, at de f√łler skyld¬†og skam over tidligere¬†kolonimagters undertrykkelse af sorte mennesker fra¬†Afrika.¬†De ser¬†det √•benbart¬†som deres opgave at g√łre bod med¬†fortiden.

Man b√łr t√¶nke sig grundigt om, inden man beskylder mennesker for at v√¶re racister, fremmedfjendske eller intolerante. Det kan¬†nemlig¬†f√• uheldige konsekvenser.

I 1990‚Äôerne var flere helt almindelig danskere bekymrede over, at der kom mange nye mennesker hertil fra andre lande. Da disse danskere udtrykte¬†deres¬†bekymringer, oplevede flere at blive m√łdt af anklager om, at de var nogle fremmedfjendske bonder√łve.

Det resulterede blandt andet i, at flere¬†borgere herhjemme, som tidligere havde stemt p√• et af venstrefl√łjspartierne,¬†begyndte at stemme p√• Dansk Folkeparti. For d√©r¬†blev deres bekymringer italesat.¬†Jeg har stor forst√•else for, hvorfor ¬†man valgte at stemme, som man¬†nu¬†gjorde og¬†stadig¬†g√łr i dag.

Herhjemme kan vi p√• venstrefl√łjen desv√¶rre have¬†en tendens til at opfatte alle Dansk Folkepartis¬†v√¶lgere som racister eller fremmedfjendske.¬†Der er med sikkerhedtossede¬†mennesker i blandt deres v√¶lgerskare, men¬†det er min opfattelse, at langt hovedparten alts√• er¬†helt almindelige danskere.

Frygten for at blive beskyldt for at v√¶re racist eller fremmedfjendsk¬†ligger dybt i de fleste af os, og det er et problem. Jeg har h√łrt om folkeskolel√¶rere, som helt har undladt at ber√łre visse emner i deres undervisning af frygt for, at det ville st√łde nogle af eleverne med indvandrerbaggrund. Og det har alts√• udelukkende v√¶ret pga. frygten¬†for at fremst√• fremmedfjendsk, og ikke fordi, at eleverne eller deres¬†for√¶ldre stillede nogle krav.

Skr√¶mmeeksemplet finder vi dog i den engeske by Rotherdam. Her blev 1400 hvide socialt¬†udsatte piger fra 1997 til 2013¬†udsat for en r√¶kke forf√¶rdelige sexforbrydelser. Gerningsm√¶ndene havde r√łdder fra Pakistan, og af denne √•rsag¬†undlod ¬†myndighederne af frygt for at blive anklaget for racisme at udf√łre en ordentlig¬†indsats for at f√• sat en stopper for sexforbrydelserne.

Lad os i stedet rette fokus p√• reelle problemer. Herhjemme er det¬†eksempelvis et¬†stort problem for brune unge m√¶nd, n√•r de ikke f√•r lov til at komme ind p√•¬†barer og¬†diskoteker¬†i nattelivet. D√©t er et reelt og seri√łst problem, som vi mangler¬†at finde en l√łsning p√•.

Men at beskylde Pippi Langstr√łmpe, Haribo, Tintin, Tom & Jerry og mange flere for at have et problem med racisme¬†er¬†dybt¬†useri√łst. Vi b√łr aldrig censurere disse eller¬†noget¬†andet. Heller¬†ikke¬†Dan Parks usmagelige kunstv√¶rker.

For det nytter ikke noget at gemme tingene v√¶k. Eventuel racisme destrueres ikke ved at blive m√łrklagt. Lad det¬†komme frem i lyset uanset, hvor vanvittige tingene end fremst√•r.¬†S√• kan vi nemlig kritisere, h√•ne og latterligg√łre. Den mulighed har vi ikke, hvis vi gemmer tingene v√¶k.

Mattias Tesfaye

  • Folketingskandidat for Socialdemokraterne på Vestegnen. 
  • Har tidligere været næstformand i SF, men trak sig fra posten i december 2012.
  • Er uddannet murer og har længe været fagligt aktiv i blandt andet 3F. Har desuden skrevet flere bøger, blandt andet "Vi er ikke dyr, men vi er tyskere" om social dumping og "Kloge Hænder - et forsvar for håndværk og faglighed".