Nyheder

Gode råd: Sådan undgår du madspild

Tonsvis af mad ryger i butikkernes affaldscontainere i stedet for i indkøbskurven. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøministeriet.

Rapporten viser nemlig, at danske købmænd og supermarkeder hvert år smider mere end 150.000 ton mad ud. Det svarer til, at der hver eneste dag bliver kørt over 3000 indkøbsvogne fyldt med mad direkte i skraldespanden.

Dermed står detailsektoren for næsten 60 procent af madspildet i hele servicesektoren - mere end engroshandel, hoteller, restauranter, institutioner og kantiner tilsammen.

Men også i de private husholdninger er vi slemme til at smide mad ud i skraldespanden. Det samlede madspild fra husholdningerne 261.000 ton pr. år.

Danmarks største bevægelse mod madspild 'Stop spild af mad' har samlet en række gode råd for, hvad danskerne kan gøre for at smide mindre mad ud:

1. I supermarkedet: Indkøb kun den mængde mad, du har brug for.

- Væn dig til at gennemtænke din indkøb og behov, INDEN du køber ind, så du undgår impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt. - Når du køber mad ind: Køb kun dét du har brug for og brug dét du har købt. - Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra. - Køb ind med hovedet og ikke med maven. - Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden. - I supermarkedet: Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

2. I køkkenet: Tilbered kun den mængde mad du/I kan spise.

- I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge - INDEN madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du ALTID laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre. - Tænk over portionsstørrelser inden du laver mad. - Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

3. Efter et måltid: Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.

- Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold. - Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter. - Lav mad til flere dage - en hovedret kan blive til en forret dagen efter. - Skab et bedre overblik over hvad du spiser ved at lave en madplan. - Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud. - Opbevar maden rigtigt. - Hold orden i dit køleskab: de ældste fødevarer skal stå forrest. - Til en middag eller en buffet: Lad være med at stille al maden frem på bordet på een gang. Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet. Der er for eks. ingen grund til at stille den hele ost frem, hvis man kan nøjes med den halve - man kan altid tage den anden halvdel på bordet senere hen. - Hvert år ved høsttiden går der desværre tonsvis af frugt til spilde, fordi ejerne ikke plukker eller opsamler dem. Vi opfordrer danske haveejere til at plukke og forære eller sælge overskydende frugt, så det ikke går til spilde. Fødevarestyrelsen oplyser at det er tilladt at sælge overskydende frugt. Ifølge Landbrug & Fødevarer produceres der årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.

Kilde: Stop spild af mad