Nyheder

Skilsmisser: Sådan bliver skiftedagen god

 Ukendt

Se 'Stop nu krigen, mor og far' på TV 2 Play - første afsnit er gratis.

Når en familie splittes op, betyder det ofte, at børnene får to hjem: Et hos mor og et hos far.

Skiftet mellem de to hjem kan være en udfordring for skilsmissebørn.

Det er det for eksempel for ni-årige Frederik, som vi møder i dokumentarserien 'Stop nu krigen, mor og far'.

Mette Hinnerskov er parterapeut og skilsmisserådgiver. Hun giver her tre gode råd til, hvordan skiftedagen kan blive en god oplevelse for børnene.

Weekenden er hellig

Hvis det er muligt, anbefaler Mette Hinnerskov, at man ikke lægger skiftene mellem mor og far i weekenden.

- Børn har ligesom voksne behov for, at weekend er noget hyggeligt. Derfor er det bedre, at det er mandag, tirsdag eller onsdag i stedet for lørdag eller søndag, man skifter, siger hun.

Optimalt set har børnene også godt af at være hos den forælder, de skal holde weekend sammen med i et par dage forinden, så de sammen har noget at se frem til og tale om.

- Når børnene er sammen med kammeraterne, snakker de om, hvad de skal i weekenden. Hvis børnene skal over til den anden forælder, så snart det bliver weekend, ved de måske ikke engang, hvad de skal lave.

Adskil goddag og farvel

Det kan hurtigt blive en svær situation for alle parter, hvis farvel'et til den ene forælder ligger lige inden goddag'et til den anden forælder.

- Børn vil gerne tage hensyn til forældrene, og hvis den ene forælder er ked af sige farvel, og den anden er glad for at sige goddag, så står børnene lige i midten, og det er ikke en rar situation for dem, siger Mette Hinnerskov.

Hun anbefaler derfor, at man sørger for, at der for eksempel kommer en skoledag i mellem, frem for at barnet bliver bragt direkte fra den ene til den anden.

Pak så lidt som muligt

Hvis der ligger en tandbørste, noget legetøj og rent tøj hos begge forældre, er det mest optimalt for barnet.

- Undgå så vidt muligt at barnet skal slæbe en masse med frem og tilbage. Så bliver skiftedagen den irriterende dag, hvor man skal pakke og have en hel masse med i skole, siger Mette Hinnerskov.

Hvis barnet ikke bor i en taske hos den ene forælder, vil det også føle sig mindre som en gæst og mere som en del af familien, påpeger hun.

Du kan se 'Stop nu krigen, mor og far' på TV 2 onsdage kl. 20.50 og på TV 2 Play. Efterfølgende er der livedebat her på tv2.dk.

Stop nu krigen, mor og far

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

I tre dokumentarprogrammer følger TV 2 tre familier, hvis konflikt efter en skilsmisse er så eskalerende, at de risikerer, at myndighederne fjerner børnene. TV 2 tilknytter to af landets førende familieterapeuter i et sidste forsøg på forsoning.

Programmerne sendes 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 på TV 2 og på TV 2 Play.

Deltag i debatten

TV 2 sætter fokus på skilsmisser i en ny dokumentarserie. "Stop nu krigen, mor og far" skildrer, når skilsmisser ender i eskalerende konflikter.

Du kan deltage i debatten på Facebook og Twitter med hashtagget #StopNuKrigen.

Du kan se andet program i serien på TV 2 kl. 20.50 eller allerede nu på TV 2 Play. Kl. 21.50 er der livedebat her på tv2.dk.