Enhedslisten vil have tvungen rådgivning i skilsmisser

Se 'Stop nu krigen, mor og far' på TV 2 PLAY - Første afsnit er gratis.

Langt fra alle skilsmissefamilier får i dag rådgivning, når familien splittes, men det vil Enhedslisten ændre på. I dag havner konflikter i Statsforvaltningen, der tager stilling til, hvordan familien med børn nu skal organiseres. Men der bør være øget rådgivning, så det ikke blot handler om at afgøre "retten til samvær", fortæller socialordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper.

- Noget af det, vi har foreslået, og som vi også håber, at vi kan komme frem til i fællesskab i Folketinget på sigt, det er, at vi får obligatorisk rådgivning for alle familier, der henvender sig til Statsforvaltningen. Det vil sige, at kan man ikke finde ud af at løse det selv, hvilket de fleste heldigvis kan, og henvender man sig til Statsforvaltningen for at få den ene eller anden afgørelse, så skal man igennem et mæglingsforløb, hvor man får rådgivning i, hvordan man er bedst til at gå fra hinanden som familie, så man tager mest muligt hånd om barnet og sikrer, at børnene ikke kommer igennem en meget, meget svær skilsmisse. Desværre er der rigtig mange børn, det går rigtig hårdt udover, når mor og far ikke kan finde ud af det, siger Pernille Skipper til tv2.dk.

Noget af kritikken går blandt andet på, at parterne i en skilsmisse bliver forsinket af en langsommelig proces i Statsforvaltningen, hvilket blot øger konflikterne i mellem forældrene. Derfor bør det være nye kræfter, man sætter ind, mener Pernille Skipper.

- Der er store problemer i Statsforvaltningen lige nu, og det er bestemt ikke nu, at vi skal lægge ekstra arbejdsbyrder oven på dem. Der er nogle problemer, der skal løses først, men det bør være et selvstændigt rådgivningsforløb, altså rådgivere, der er professionelt uddannede til præcis den form for konfliktmægling i de former for sager, hvor far og mor ikke har kunnet finde ud af det med hinanden og er ved at komme op at skændes med hinanden om, hvordan man skal organisere den nye familieform, man skal til at indgå i. så det er nogle nye ansættelser, det er nogle nye penge, vi taler om, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten er sammen med de andre partier blevet enige om en skilsmissepakke, der blev præsenteret i begyndelsen af september. Men står det til Enhedslisten kan denne pakke godt blive udvidet, fordi der er så mange konflikter i Statsforvaltningen, som man kan forsøge at løse ved mægling.

- Jeg mener, at det er vigtigt at gå på to ben i sådan nogle sager. Når Statsforvaltningen modtager en sag, er det en sag, der allerede er konfliktfyldt. Det er jo forældre, der ikke har kunnet finde ud af at løse det selv og er kommet op at skændes på den ene eller anden måde. Så allerede her er der konfliktfyldte sager, så det er vigtigt at have nogle klare regler og også nogle sanktionsmuligheder hvis man forhaler sagen.

- Så det får en konsekvens, hvis man forhaler sagen og processen og prøver at forhindre at nå frem til en løsning. Men når det så er sagt, så vil jeg også sige, at kritikken er berettiget nok. Vi mangler konfliktløsning på mæglingen inden vi når til den situation, hvor alting simpelthen er eksploderet omkring en familie, der er ved at falde fra hinanden, siger Pernille Skipper.

TV 2 viser onsdag en dokumentar, der handler om problemet med skilsmisseforældre, der kæmper for retten til at se deres børn. Du kan se ’Stop nu krigen, mor og far’ på TV 2 onsdag kl. 20.50 og påTV 2 Play. Efterfølgende er der livedebat her på tv2.dk.

Deltag i debatten

Onsdag aften efter udsendelsen holder vi en direkte debat med faren fra udsendelsen og foreningen Børns Vilkår.

Har du et spørgsmål eller en kommentar, så kan du deltage direkte i debatten via Skype.

Du skal bare skrive navn, mobilnummer, Skype-navn og dit spørgsmål eller input og sende det til journalist Magnus Bjerg.

Du kan også deltage i debatten på Facebook og Twitter med hashtagget #StopNuKrigen.

Stop nu krigen, mor og far

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

I tre dokumentarprogrammer følger TV 2 tre familier, hvis konflikt efter en skilsmisse er så eskalerende, at de risikerer, at myndighederne fjerner børnene. TV 2 tilknytter to af landets førende familieterapeuter i et sidste forsøg på forsoning.

Programmerne sendes 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 på TV 2 og på TV 2 Play.