Nyheder

TV: Sociale medier medskyldige i pigers psykiske problemer

Unge piger har aldrig haft det dårligere med sig selv, end de har i dag. 

Det var det tydelige budskab, da en ny og omfattende rapport og unges psykiske tilstand lørdag blev offentliggjort.  Rapporten afslører blandt andet, at hver fjerde pige føler sig stresset og ked af det.

Go’ Morgen Danmark havde derfor inviteret to piger ind, der har mærket angst og depression på egen krop.

Anna Orlowicz er gymnasieelev i 3.g. Hun mener, at piger er mere disponerede end drenge, da pigerne har travlt med at fokusere på fremtiden.

Drengene mod pigerne

- Vi har som piger tendens til at lægge planer for vores liv, hvor, jeg tror, drenge bekymrer sig mindre. Med planerne kommer forventninger, og med forventningerne følger en angst for, at tingene ikke går. Det gør os forvirrede og stressede, siger Anna Orlowicz.

Christina Malou Hesselberg har i høj grad mærket angsten. Hun havde i hele sin folkeskoletid været klassens stille og generte pige. Nu skulle hun på efterskole, hvorfor hun havde mulighed for at starte forfra, da hun ikke kendte nogen af de andre elever.

Umiddelbart lyder det positivt, men historien er en helt anden, forklarer Christina Malou Hesselberg.

- Jeg lagde store forventninger på mig selv. Var jeg god nok, så jeg rigtigt ud, gik jeg i det rigtige tøj og spiste det rigtige?

- Det startede med, at jeg fik det fysisk skidt. Jeg rødmede og fik store svedeture. Flere gange dagligt måtte jeg skifte tøj, siger hun og uddyber:

- Det var dér, jeg mærkede angsten første gang. Det blev kun værre derefter.

Mørke sider vises ikke på sociale medier

Men hvad er det, der danner grobund for angst, depression og lignende tilstande i pigernes sind?

- Sociale medier spiller en kæmpe rolle. Vi er hele tiden online, og vi kan selv bestemme, hvem man vil være, siger Anna Orlowicz.

Ifølge de to piger giver de sociale medier unge piger en ide om, at livet er noget, de selv kan forme. Når det går op for dem, at de ikke kan styre alle begivenheder i livet, bliver de frustrerede, da de ikke længere er i den gunstige situation, hvor de selv styrer, hvordan de vil fremstilles.

- Vi bliver selvcensurerende, siger Anna Orlowicz, der dog tager et vist ansvar, da hun bliver spurgt direkte til, hvorvidt de unge piger ikke selv er medskyldige.

-Fuldstændig, lyder det promte fra gymnasieeleven.

- Vi kører os selv op i et gear, hvor vi slet ikke kan følge med, siger hun.

Plads til at være ked af det

For Christina Malou Hesselberg blev angsten værre og værre. Hun var bange for at handle ind, tage toget, spise sammen med andre og tale med sine veninder. Samtidig udviklede hun en masse undskyldninger, der skulle sørge for, at hun ikke blev konfronteret med sin angst.

- Det eneste, der fik mig ud af angsten var de mennesker, der var omkring mig. De fik mig til læge, hvor jeg fik hjælp, forklarer hun.

Anna Orlowicz tror, det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at livet ikke kun er fantastisk.

- Man er nødt til at erkende, at live ikke kun er lutter lagkage. Der skal være plads til at være ked af det, og så skal vi lære at håndtere de situationer, hvor tingene ikke kører.

- For krisesituationerne er der, det må man erkende, slutter Anna Orlowicz.

Du kan se hele interviewet med Anna Orlowicz og Christina Malou Hesselberg øverst i artiklen.