Lektor ved Forsvaret: Danmark kan gøre forskel i IS-kamp

Forsvarets "skarpe øjne", de danske F16-fly, kan gøre en væsentlig forskel, hvis Danmark bruger flyene i kampen mod Islamisk Stat.

Det mener Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi i Forsvarsministeriet.

- Der er ingen tvivl om, at de danske piloter sagtens kan gøre en god figur i den luftkampagne, som kommer til at køre nu, siger han til Ritzau.

Udmeldingen kommer, efter at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har foreslået, at Danmark stiller med seks F16-jagerfly, der skal stoppe den ekstremistiske gruppes blodige angreb i Syrien og Irak.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten har blankt afvist at sende de hurtige jagerfly ned til Mellemøsten. Kigger man på jægerpiloternes indsats gennem tiden, har Danmark for alvor markeret sig, mener Jakobsen.

I kampen mod Gaddafi-styret tilbage i 2011 sendte et enigt Folketing seks danske F16-fly ned til Libyen. Her deltog de danske jægerpiloter i utallige operationer og flyvninger.

- Lille Danmark smed næsten lige så mange bomber som amerikanerne, briterne og franskmændene i Libyen, siger lektoren.

Først meldte Holland og Belgien sig på banen ved at bidrage med seks kampfly hver. Dernæst har Storbritannien tilsluttet sig i koalitionen af lande, der vil deltage i luftangrebene mod Islamisk Stat.

For at få mest ud af de danske F16-fly skal Danmark sætte ind på det rigtige tidspunkt, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Vi skal overveje, hvornår et dansk bidrag passer ind i den samlede operation. Det kan være, når amerikanere bliver trætte, siger han.

Derudover råder lektoren til, at Danmark samarbejder med Belgien, Holland og eventuelt Norge, som man gjorde tilbage i krigen i Afghanistan.

Om Danmark melder sig under fanerne, er endnu usikkert. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) venter på en anmodning fra USA, før hun vil tage stilling til et dansk F16-bidrag.